DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by  MyPagerank.Net

ANA Ädelmetall Silvertackor

I Sverige är vi inte direkt bortskämda med silverproducenter jämfört med t ex USA och Schweiz. De mest kända svenska investeringsprodukterna är Boliden silvertackor, men vi har ett bolag till som dessutom specialiserat sig på återvinning av skrotmetall.

ANA Ädelmetall Silvertacka 1kg

Läs hela inlägget om ANA Ädelmetall Silvertackor →

Guldpriset i SEK vecka 29 Juli 2010

Efter flera veckor med fallande ädelmetallpriser vände äntligen trenden under vecka 29.

Guldpriset i SEK vecka 29 Juli 2010

Läs hela inlägget om Guldpriset i SEK vecka 29 Juli 2010 →

Svenska silvermynt

Något som är populärt bland samlare är gamla svenska numismatiska mynt med innehåll av silver. Ända fram till 1972 (Jubiléumsfemkrona) användes silver som beståndsdel i valutan för att ge den ett värde. Precis som för alla andra fiatvalutor i världen har dock ädelmetallhalten minskat i takt med att priset på metallen har ökat, tills man till slut inte längre använder varken silver eller guld. Idag används koppar och nickel, metaller med ett såpass lågt värde att det inte överstiger myntens nominella värde (den siffra som är präglad på myntet).

Läs hela inlägget om Svenska silvermynt →

Guldpriset i SEK vecka 28 Juli 2010

Pga sommarväder och annat som kommit före så har uppdateringarna här på sajten varit lite försenade. Här kommer dock lite siffror över förra veckans prisutveckling för guld och silver. Klicka på bilden nedan för att förstora.


Guldpriset i SEK vecka 28 Juli 2010

Läs hela inlägget om Guldpriset i SEK vecka 28 Juli 2010 →

Ny widget från Tradera

Ni som besökt Guld och Silver tidigare vet att jag gärna tipsar om Tradera för att hitta silvermynt och annat. Nytt på sajten är en widget från Tradera som jag placerat i högerspalten. I den syns aktuella auktioner med relaterade varor som mynt och tackor, uppdaterat med nuvarande budpriser. På så vis kan ni enkelt se [...]

Silver Philharmonic

Trots en lång historia av ädelmetallstillverkning i området dröjde det ända till 2008 innan Österrike fick sitt egna officiella investeringsmynt. Silver Philharmonic (eller Wiener Philharmoniker på tyska) är ett silvermynt som även finns i guld, och är trots sin korta historia välkänt över hela världen.

Silver Philharmonic 2008

Läs hela inlägget om Silver Philharmonic →

Guldpriset i SEK vecka 27 Juli 2010

Både guldpriset och silverpriset fortsatte nedåt under den gångna veckan.

Guldpriset i SEK vecka 27 Juli 2010

Läs hela inlägget om Guldpriset i SEK vecka 27 Juli 2010 →

Silver som antibakteriellt ämne

Som många redan känner till har silver antibakteriella egenskaper som historiskt använts för att bl a hålla vatten fräscht. Ny teknologi ökar dock dessa användningsområden vilket kan komma att öka efterfrågan på silver i framtiden.

Att hålla vatten och mat fritt från bakterier har varit ett problem för människan i alla tider. I århundraden har dock kunskapen funnits att både silver och koppar är bakteriedödande, vilket gjort att man bl a tillverkat vattenkärl i koppar eller lagt silvermynt i botten på lerkärl där vatten förvarats. Koppar har dock den olustiga egenskapen att den kan orsaka förgiftning om kopparhalten i vatten överstiger vissa nivåer, medan silver är ofarligt för människan.

Läs hela inlägget om Silver som antibakteriellt ämne →

Förekomst av platina på jorden

Även om nya användsområden för platina ständigt upptäcks är dess utbud oerhört begränsat. Det produceras endast mellan 5 och 6 miljoner Oz platina årligen, vilket är lägre än 5% av världens guldproduktion.

Läs hela inlägget om Förekomst av platina på jorden →