DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by  MyPagerank.Net

Har du någon gång känt att något är fel?

De flesta i detta landet lever lyckligt ovetande om vad som styr deras liv, deras löner eller skatter, och märker sällan när något är på tok i samhället. Inte förrän det drabbar dem själva, och då oftast i form av att man upptäcker att bensinen eller maten “blivit så dyr”. Vad detta beror på är dock ofta helt okänt för gemene man.

Jag och andra som har valt att veta mer om vad som händer i världen och i Sverige har dock en annan syn på saker och ting. I stället för att leva lyckligt ovetande anser jag att jag hellre är medveten och planerar mitt liv för sämre tider eller för oväntade händelser: politiska, ekonomiska, miljörelaterade eller en kombination av dem alla.

Läs hela inlägget om Har du någon gång känt att något är fel? →

Bretton Woods 1945-1971

Harry Dexter White och John Maynard Keynes

Harry Dexter White och John Maynard Keynes under Bretton Woodskonferensen

I den lilla staden Bretton Woods i New Hampshire, USA anordnades i juli 1944 en konferens var syfte var att skapa politisk och ekonomisk stabilitet i västvärlden. Tanken var att 1930-talets depression skulle förhindras att inträffa igen, vilket 45 allierade länder samlades för att diskutera. Sverige deltog inte i mötet men anslöt sig senare år 1951.

Under konferensen bildades Internationella Valutafonden (IMF) och vad som senare skulle bli Världsbanken. Syftet var att skapa stabilitet i världshandeln och i världens valutor samt minska handelshinder.

 

Guldmyntfot under Bretton Woods

Valutastabiliteten skapades genom att deltagarländernas valutor fixerades till en fast kurs gentemot den amerikanska dollarn, som i sin tur garanterade en inlösen i fysiskt guld. Guldet hade alltså ett fast pris mätt i dollar, och de övriga valutorna hade en fast kurs mot dollarn. På så vis fick därför alla anslutna länder indirekt en guldmyntfot.

Läs hela inlägget om Bretton Woods 1945-1971 →

Keynes vs Hayek

John Maynard Keynes (1883-1946) och Friedrich August von Hayek (1899-1992) är två historiska nationalekonomer med efterföljande skolor och olika syn på världsekonomin. Keynes filosofi är vad västvärlden i stora drag har anammat när det gäller hur man betraktar marknaden och hur man skall ingripa vid kriser. Konsekvenserna av detta ser vi idag och det läge som råder i västvärlden med tillgångsbubblor, räddningspaket ocn inflation. Hayek å sin sida förespråkade klassisk liberalism och var emot socialism och kollektivism, och är ledstjärnan för nationalekonomi inom den österrikiska skolan.

Hur som helst, dessa två giganter har fått nytt liv genom ett par mycket välproducerade raplåtar med musikvideor på YouTube. Keynes och Hayek “battlar” varandra med argument för sin sak och mot den andres filosofi. Hayek är inte helt oväntat “underdog”, precis som läget ser ut i verkligheten idag. Den första låten heter “Fear the Boom and Bust” och uppföljaren heter “Fight of the Century: Keynes vs. Hayek Round Two”.

Läs hela inlägget om Keynes vs Hayek →

Geiger Edelmetalle i Tyskland

På denna bloggen marknadsför jag främst Liberty Silver för silverköp, delvis för att de är den enda stora svenska butiken med brett utbud. Utomlands finns det dock betydligt fler företag som säljer ädelmetaller, och väljer man en sådan kommer man undan med lägre moms än vi har i Sverige, förutsatt att man handlar inom EU. En besökare till min sajt Silvertackor.com (klicka här) hörde av sig och ville ha råd om hur han skulle gå till väga, och jag rekommenderade honom Geiger Edelmetalle i Tyskland som både producerar och säljer investeringsprodukter i guld och silver.

Här nedan är hans berättelse för hur hans resa dit gick till, och som kanske kan inspirera andra som har större kapital som skall investeras!

Läs hela inlägget om Geiger Edelmetalle i Tyskland →

Material som kan förväxlas med ädelmetaller

Jag har ett par gånger fått mail från folk som skall åka utomlands och i tron på att göra ett klipp, tänkt köpa med sig guld hem. Bara för att man handlar i ett billigt turistland och får erbjudande om att köpa guld “billigt”, betyder INTE att man kan få guld till fyndpris! Guld har ett värde världen över, och erbjuds man guld under spotpris så vill antingen försäljaren lura dig eller så är han korkad. Vilket är mest troligt?

Läs hela inlägget om Material som kan förväxlas med ädelmetaller →

Guldlegeringar

Olika sorters legeringar av guld är visserligen ointressant för investeraren, men då jag försöker beröra samtliga områden inom ädelmetaller kan det bra kunskap för den smyckesintresserade. Guld är nämligen inte bara guld, utan förekommer i flera olika legeringar med andra metaller. Dessa har lite olika egenskaper och färg, vilket jag tar upp nedan.

Läs hela inlägget om Guldlegeringar →

Ädelmetaller och ideologi

När jag för snart två år sedan började intressera mig för ädelmetaller så var det egentligen på ett bananskal jag halkade in på området. Jag var intresserad av aktier och börsen, och letade egentligen efter alternativ för diversifiering av min värdeportfölj. Av en slump minns jag att jag halkade in på Piratpartiets forum och på den vägen hittade Liberty Silver.

Läs hela inlägget om Ädelmetaller och ideologi →

Sälja silver i Göteborg och Stockholm

Jag har lite kontakter här och där inom ädelmetallsmarknaden, och tänkte därför rekommendera ett seriöst företag. Normalt förespråkar jag guld och silver för inflationssäkrat värdebevarande, vilket investeringsmynt och tackor lämpar sig bäst för. Många sitter dock med silverföremål och har ett behov av pengar, vilket gör att det kan löna sig att sälja dessa.

Läs hela inlägget om Sälja silver i Göteborg och Stockholm →

Malmö Ädelmetall

En vänlig besökare till min sajt Silvertackor.com hörde för ett tag av sig med bilder och information om affineringsföretaget Malmö Ädelmetall. Personen i fråga hade själv arbetat på företaget en gång i tiden. Malmö Ädelmetall har numera gått ur tiden sedan en fusion med ANA Ädelmetall i Helsingborg under 1993, men deras silvertackor cirkulerar fortfarande på andrahandsmarknaden.

Malmö Ädelmetall Silvertacka 1kg Malmö Ädelmetall silvertacka 1 kg

Läs hela inlägget om Malmö Ädelmetall →