DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Läs mer om hur du köper silver billigt från Tyskland!

Ädelmetaller och ideologi

När jag för snart två år sedan började intressera mig för ädelmetaller så var det egentligen på ett bananskal jag halkade in på området. Jag var intresserad av aktier och börsen, och letade egentligen efter alternativ för diversifiering av min värdeportfölj. Av en slump minns jag att jag halkade in på Piratpartiets forum och på den vägen hittade Liberty Silver.

Fram tills dess följde jag bara ekonomi i mainstreammedia med dess förvrängda siffror, kortsiktiga analyser och spådomar om nästa kvartalsrapport. Snart upptäckte jag att det fanns en annan sida av världsekonomin än den som presenterades i svenska ekonomiskrifter (som idag liknar rena skvallerpressen för finansfolket) och i övrig nyhetsmedia. Den sidan jag upptäckte var betydligt mer pessimistisk, men verkade på något sätt mer trolig än den information vi matas av via de vanliga kanalerna. Vissa saker är ren fakta, som exempelvis Nordamerikas Quantative Easing. Att detta leder till en urholkad dollar är en direkt följd, det är ett faktum. Att man bara tittar på dopade börskurser känns idag helt främmande för mig då man i svensk media inte analyserar bakomliggande faktorer. En stigande börs är inget definitivt tecken på ett lands välstånd, och kan lura oss att tro att vi ser äkta tillväxt när förklaringen egentligen är nytrycka pengar som dräller ut på marknaderna.

Ju mer jag lärde mig om ädelmetaller och filosofin bakom dem, desto mer skeptisk blev jag mot överstatlighet, storbanker och media. Idag känns det som vi, i synnerhet här i Sverige, hålls ovetande genom “bröd och skådespel”. Inredningsprogram, Idol och Let’s Dance håller oss nöjda och glada i sofforna om kvällarna, och uppmuntrar inte till kritiskt tänkande eller ifrågasättande av landets styre. Pengar är för oss svenskar något som finns digitalt på ett konto och betalas med ett plastkort, och status är en dyr bostad (en investering!) eller de senaste prylarna. Det man inte har råd med uppmuntras man friskt låna till. Samtidigt matas vi med budskapet att guld är värdefullt men onödigt, och att det går snabbt att sälja. Känns det som något är fel i systemet?

Ädelmetaller handlar för mig om ett ställningstagande. Jag tror personligen inte att nuvarande ekonomiska system är hållbart, och att valutorna kommer krascha under min livstid. Om de inte kommer krascha så kommer inflationen urholka dem än mer. Samma sak med dagens pensionssystem. Det är inte hållbart, så jag ser mitt guld och silver som en försäkring. En försäkring mot politisk och finansiell idioti som i slutändan kommer kosta väldigt många människor väldigt mycket pengar. Vinnarna, eller rättare sagt de minst förlorande, blir dem som placerat pengar i reella tillgångar såsom ädelmetaller, mark eller äger skuldfria fastigheter.

Förutom ovan nämnda argument så är ädelmetaller i form av mynt och tackor vackra föremål, och man känner värdet i form av deras tyngd och glans. Idag skulle jag gladeligen göra en privat affär med guld eller silver som betalningsmedel i stället för fiatvaluta. Handlar det om större summor så måste banken dessutom fråga vad pengarna skall användas till. Nä, ädelmetaller är frihet från förtryck, överstatlighet, skuld och kontroll. Vi hoppas det förblir så i framtiden, eller om makthavarna kommer förbjuda oss eller beskatta oss än mer för våra innehav…den som lever får se i dessa spännande tider.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

3 comments to Ädelmetaller och ideologi

 • Sverker

  Den här gången skrev du riktigt bra!
  Skulle väldigt gärna snackas vid med en s.k ekonom-journalist mellan 4 ögon, för att reda ut om dom verkligen tror det dom skriver=hjärntvätt i 90 grader med dubbel förtvätt, eller om dom gör det för att dom är tvingade.
  Sen är då frågan vad vår finansminister vet.
  Han är ju inte obegåvad. Alltså gör han det medvetet. Förstår han trots sin intelligens, inte, att det kommer att gå honom illa, när Svensson till slut fattar vidden av förräderiet/bedrägeriet och därefter skipar rättvisa?

  • Man tackar! Jag skrev bara vad jag själv tycker, även om jag oftast håller tillbaka personliga åsikter här i bloggen.

   Ang. ekonomimedia så tror jag de är drabbade av den kortsiktighet som råder i finansbranschen. Dessutom vill troligen de svenskar som är intresserade av börsen höra om nästa aktieklipp, inte om “jordens undergång”. På sätt och vis blir det en sluten värld som inte tar in svårsmält information.

   Borg sitter antagligen säkert karriären ut. Även om jag önskar att vissa politiker (inte just Borg utan allmänt) skulle ställas till svars för allt elände de orsakat, så är vi svenskar för bekväma för det. Fransmän, greker osv är bättre på att låta huvuden rulla när de blivit missnöjda…

 • Trist att Anders Borg slutar. Han är utan tvekan vettigast i regeringen. Ha en trevlig kväll!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>