DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Läs mer om hur du köper silver billigt från Tyskland!

Ädelmetaller som skydd mot inflation

>De flesta vet att ädelmetaller såsom guld och silver har ett värde, men förstår inte varför man ska äga det i annan form än som smycken, då det uppenbart har ett användningsområde. Jag skall försöka förklara varför.

Fractional Reserve Banking

Den total mängden valuta (i form av papperspengar och digitala pengar) ökar konstant världen över, och Sverige är inget undantag. Penningmängden ökar dels pga tryckandet av nya sedlar och mynt, dels pga Fractional Reserve Banking. Detta innebär kortfattat att bankerna bara behöver äga en fraktion av de pengar som lånas ut, vilket ökar den totala penningmängden vid varje ny utlåning.

Exempel: En bank har 100 kr i valvet, men kan låna ut upp till 1000 kr till lånetagare. Dessa 1000 kr har nu skapats ur tomma intet, och räknas som en skuld (en finansiell tillgång). Skulden kan säljas eller lånas ut till exempelvis en annan bank, som i sin tur kan låna ut mer pengar.

Nya pengar har alltså skapats ur tomma intet, och denna process pågår 5 dagar i veckan, året om i alla länder som använder sig av Fractional Reserve Banking. Detta urholkar värdet på valutan, då mer valuta konkurrerar om en mer eller mindre konstant mängd varor, tjänster och råvaror och priserna går därmed upp och inflation uppstår. Den som trodde att banken bara kunde låna ut så mycket som den har täckning för i valvet tror alltså fel. Se filmerna i detta inlägget för att få en bättre förklaring på hur systemet fungerar.

“Inflation” betyder uppblåst på engelska, dvs uppblåsta priser. Inflationen urholkar alltså värdet på dina surt förvärvade slantar, och detta gäller både pengarna du har i plånboken och digitalt på ditt bankkonto.

Mängden guld och silver är begränsat

Det är här ädelmetallerna kommer in i bilden. Till skillnad från valuta som kan skapas i oändliga mängder så förblir mängden ädelmetaller mer eller mindre konstant. Visst bryts och framställs det nytt guld och silver årligen, men denna produktion har snarare minskat de senaste åren, och det är bara en tidsfråga innan utbudet inte klarar av att motsvara efterfrågan. Amerikanska regeringen har nyligen informerat om att de inte kommer klara att möta efterfrågan av Silver och Golden Eagles, och har nu tillfälligt stopp i försäljningen. De har helt enkelt sålt slut.

Eftersom den totala mängden valuta konkurrerar om ett begränsat utbud av ädelmetaller, så kommer priserna fortsätta upp över tid. Allt eftersom mängden valuta ökar, ökar samtidigt alltså priset på ädelmetaller.

Köper du ädelmetaller regelbundet eller efter ett stort prisfall och sparar dem under lång tid så har du en bra pensionsförsäkring jämfört med traditionellt pensionssparande. Ädelmetaller går alltid att sälja eftersom de har ett värde överallt på vår planet, och får därför anses vara en tryggare investering än börsen eller sparkonto på lång sikt. 

Bäst av allt är nog dessutom att du slipper få se ditt sparkapital minska pga lågkonjukturer, samt att du slipper bli beskattad när du väl säljer av ditt innehav med vinst.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>