DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Läs mer om hur du köper silver billigt från Tyskland!

Ädelmetallpriser vecka 30 Juli 2010

Fr om denna veckan kommer jag inte enbart fokusera på guldpriset och silverpriset i min veckosammanfattning, utan även inkludera platina och palladium. Håll tillgodo!

Ädelmetallpriser vecka 30 Juli 2010

Guldpriset

Guldpriset har fortsatt falla tillbaka, senast med -3,22% under förra veckan. Totalt har guldet sjunkit med -16% sedan ATH, vilket jag dock inte tycker att man skall få skrämselhicka av. Priset på guld är ganska volatilt pga en manipulerad marknad, och rent tekniskt söker guldet nu nya lägre nivåer att ta stöd i från. Hösten innebär indiska högtider där guldkonsumtion är en del av traditionerna, vilket brukar öka efterfrågan och driva upp priset. Den senaste tidens prisfall kan alltså vara ett ypperligt köpläge.

Silverpriset

Silver är en industriell metall i större utsträckning än guld, vilket borde ge utslag i priset. Det kan vara anledningen till att silverpriset stått emot bättre än guldet sedan början av sommaren, och har fallit med knappt -14% sedan guldets ATH och -4,46% under den gångna veckan. Silverpriset följer dock guldet relativt nära, så en skjuts i ekonomin borde dock tala för ett fortsatt sjunkande silverpris alternativ ett som går sidledes. Min personliga åsikt är dock att silver kommer vända uppåt i höst med hjälp av guldet, eftersom silver har ena foten hos investerare och den andra i industriell efterfrågan.

 

Platinapriset

Tittar ni på den röda linjen ovan så ser ni att platinapriset legat betydligt mer stabilt under den gångna veckan, än föregående ädelmetaller. Platina och palladium är mer konjunkturberoende än guld och silver, beroende på att det absolut största användningsområdet är katalysatorer till bilindustrin.

Platinapriset är även mycket mer volatilt än ovanstående ädelmetaller, men kan även ha större potential. Utbudet av platina är mycket mer begränsat, och uppstår brist i utbudet kan priset komma att rusa i framtiden. Undertecknad är dock inte tillräckligt insatt i platinamarknaden för att göra några djupare analyser.

 

Palladiumpriset

Palladium är likt platina en huvudsakligen industriell metall som används inom bilindustrin. Dock sjönk nybilsförsäljningen under juni månad med 10,8% i USA jämfört med månaden före. Även Kina och Indien uppvisar liknande tendenser med ett fall på 6,9% resp, 5% jämfört med årets första kvartal. Ökat användande av palladium i katalysatorer i stället för platina kan dock ge metallen ett uppsving när bilförsäljningen ökar. Källa: palladiuminvestingnews.com.

Dock kan jag inte låta bli att spekulera i om amerikanska folket redan är mättade av belåning, och inte ytterligare kan övertygas om att köpa nya bilar på kredit? Om bilförsäljningen ökar kan det bli Indien och Kina som blir största dragloket, som inte (ännu) har en ekonomi som snart går på knä.

 

Som vanligt ansvarar ni själva för era investeringar.


Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>