DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Läs mer om hur du köper silver billigt från Tyskland!

Amerikanska mynt och valörer

Amerikanska mynt är ofta populära bland numismatiker, mycket beroende på sin (varierande) design. Flera av mynten har även ett ädelmetallinnehåll som ger dem ett värde även om samlarvärdet skulle vara lågt på specifika exemplar. Det kan dock vara svårt att känna till alla valörer och deras metaller, vilket jag förklarar grundläggande i denna artikeln.

De vanligaste mynten bland samlare är från slutet av 1800-talet och fram till mitten av 1960-talet.  Läs mer om de olika valörerna som används än idag, och lite om deras historia.

Penny (1 cent)

Den minsta valören i Nordamerikas myntutbud är centen, även kallad Penny i folkmun. Namnet härstammar från det brittiska myntet med samma namn. På myntet avbildas Abraham Lincoln (från 1909 till 1958), och från 1959 till 2008 avbildas i stället monumentet Lincoln Memorial.

2010 Union Shield Cent

2010 Union Shield Cent

En amerikansk penny är 19,05 mm i diameter och har en tjocklek på 1,55 mm. Metallkomposionen består av en kärna av zink (97,5%) med ett överdrag av koppar (2,5%). Metaller och halter har dock varierar under årens gång, men pennyn har aldrig varit tillverkad i silver.

Mynten har haft ett antal olika utseenden genom åren, och var fram till 1857 ungefär lika stort som de sista utgåvorna av dollarmynten. Det finns ett antal variationer som är intressant för samlare, men majoriteten är

Intressanta fakta är att år 2010 var tillverkningskostnaden 1,79 cent per mynt, dvs högre än det nominella värdet. Cent tillverkade före 1982 har ett metallvärde som är 258% högre än det nominella värdet (augusti 2011). Moderna varianter i koppar och zink har ett metallvärde på 58% högre än det nominella.

De senaste utgåvorna i zink och koppar är giftiga vid förtäring, vilket zink är i höga koncentrationer då det löses upp av magsyra. En cent som av misstag svalts kan därför leda till skador på magsäcken, och är dödligt för hundar.

 

Dime

En dime är detsamma som 10 cent, och är ett mycket litet mynt med en vikt på endast 2,268 gram. Från 1796 till 1837 bestod mynten av 89.24%  silver och 10.76 koppar. Värdet på silvret medförde att mynten fick bli mycket små för att inte metallens värde skulle överstiga det nominella.

1940 Mercury Dime

1940 Mercury Dime

När det nydesignade “Seated Liberty dime” introducerades år 1837 ökades dock silverhalten till 90% samtidigt som kopparhalten minskade till 10%. Detta medförde samtidigt att diametern minskades från 18,8 mm till 17,91 mm.

1965 infördes Coinage Act vilket uteslöt allt silver i amerikanska dimes, och ersattes med en blandning av koppar-nickel som används fortfarande i modern tid. Mynten finns i ett flertal olika designer mer olika namn, precis som övriga storlekar på amerikanska mynt.

 

Quarter Dollar

1932 Quarter Dollar

1932 Washington Quarter

Quarter dollar är ett mynt vars värde är precis som namnet säger, en kvarts dollar eller 25 cent. Valören kommer från traditionen att dela äldre spanska dollar i fyra stycken, med ett värde av “2″ vardera. Detta kom därför att kalla quarter dollar för “two pieces of eight“.

Quarter dollars präglades första gången år 1796, och innehöll 90% silver och 10% koppar fram till år 1965, när silver helt uteslöts pga Coinage Act som nämndes tidigare. Silverpräglingarna väger 6,25 gram och innehåller totalt 5,625 gram silver.

Mynten existerar i ett flertal designer och i en mängd variationer, ofta populära bland samlare. Samlarvärde på Quarter dollar är ofta baserat på skick snarare än antal, då de är sällsynta i bra skick men finns i mängder där bara skrotvärdet återstår.

 

Quarter dollars finns sedan 2010 även som samlar/investeringsmynt på 5 oz och går under namnet “America the Beautiful quarters”, vilka hedrar de amerikanska nationalparkerna. Programmet pågår i 12 år med ett flertal olika designer som präglas årligen.

 

 

Half dollar

Half dollars har präglats nästan varje år sedan uppstarten av United States Mint år 1794. Efter encentsmyntet är half dollar det mest präglade myntet i USA. Till skillnad från föregående mynt uteslöts inte silverinnehållet helt i half dollars år 1965, utan minskades i stället från 90% till 40%. År 1971 gick man dock över helt till koppar-nickel även i half dollars.

1964 Kennedy Half Dollar

1964 Kennedy Half Dollar

Mynten väger 11,340 gram och har en diameter på 30,61 mm. De äldre varianterna med 90% silver har ett ädelmetallinnehåll på 10,206 gram, de nyare 4,536 gram.

Även half dollars har ett antal olika utseenden genom åren, med John F Kennedy avbildad från 1964 till än idag. Half dollars från 1900-talet är lätta att hitta i bra skick, men äldre varianter kan vara svårare då de ofta är rejält slitna av cirkulation.

 

Dollar

1878-CC Morgan Dollar

1878-CC Morgan Dollar, en raritet

De amerikanska dollarmynten är populära objekt både bland numismatiker och investerare, beroende av historia, design, silverinnehåll, raritet samt storlek. Deras namn och finvikt silver härstammar från den spanska dollarn (även kallad piece of eight), och det bestämdes att den amerikanska dollar skulle innehålla 24,057 gram silver. Andelen silver i de flesta varianter av en amerikansk dollar är 90%.

Många förändringar av finhalt, storlek och vikt har gjorts genom åren gällande amerikanska mynt, vilket som följd gjort att det idag inte finns en juridisk definition av vad en dollar är. Den närmaste definitionen som finns är:

United States Code Title 31, Section 5116, paragraph b, subsection 2: “The Secretary [of the Treasury] shall sell silver under conditions the Secretary considers appropriate for at least $1.292929292 a fine troy ounce.

Om man vill kan man tolka detta som att silver fortfarande betraktas som valuta i USA, något som diskuteras med jämna mellanrum. En amerikansk Silver Eagle har exempelvis ett nominellt värde av $1, även om silvervärdet är betydligt högre än så, och är främst tänkt som ett investeringsmynt.

Dollarmynten finns i en mängd olika varianter, där vissa är specifika för några av Englands före detta kolonier, men som cirkulerade inom dåtidens USA. Den första officiella dollarn började dock att präglas 1794 i form av den så kallade Flowing Hair Dollar. De vanligast förekommande är de två sista designerna: Morgan Dollar och Peace Dollar. Bägge dessa går ofta att hitta regelbundet på Tradera, och erbjuder en möjlighet att investera i ett billigt silvermynt med historia, eller för att samla rariteter om man vill ge sig på de ovanligare präglingarna. Peace Dollar var för övrigt det sista dollarmyntet i silver innan USA övergav ädelmetaller helt i sin valuta och i stället började trycka dollarsedlar.

Intressant är att dollarn även präglades i guld under åren 1849-1889. På grund av det låga nominella värdet i jämförelse med guldvärdet är dessa till storleken de minsta mynten präglade av US Mint.

 

Eagle

En Eagle är den största valören bland mynten från USA, och motsvarar 10 dollar. Mynten existerar bara i guld och togs ur cirkulation redan år 1933. Man präglade Gold Eagles i flera valörer: gold quarter-eagle ($2,5), gold half-eagle ($5), gold eagle ($10) och gold double-eagle ($20). Det existerar även ett fåtal varianter av andra valörer i guld.

1924 Saint Gaudens Double Eagle

1924 Saint Gaudens Double Eagle

De flesta präglingar av eagles innehåller 90% guld och 10% koppar, utom undantagsfallet 1834 då guldhalten sjönk till 89.92%. Vid denna tid var guldet legerat med silver, och det totala metallvärdet gjorde att det blev lönsamt att exportera och smälta ner mynten. Man höjde därför guldhalten igen men ersatte silvret med koppar i stället.

Idag kan man få tag i framförallt vanliga eagles och double-eagles relativt enkelt, och de flesta mynt har en låg premie över guldpriset beroende på skick och sällsynthet. Dessa mynt lämpar sig därför bra för både numismatiker och investerare, då mynten alltid är värdefulla genom sitt guldinnehåll och aldrig kan vara mindre värda än detta. En double-eagle innehåller nära nog en troy ounce rent guld, och är därför ett intressant alternativ till modernare investeringsmynt i guld.

 

Om du är intresserad av att börja samla amerikanska mynt rekommenderas ett besök hos Tradera, som har en stor avdelning för auktioner med mynt från USA.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>