DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Guldets historia

I alla tider som människan utvunnit metaller och ägnat sig åt handel har ädelmetaller som guld och silver alltid haft ett värde. De är våra äldsta betalningsmedel (bortsett från naturabetalning) och har än idag ett stort värde.


Naturlig guldklimp

Naturlig guldklimp


Guld – En mångsidig valuta

Anledningen att både guld och silver anses vara värdefullt är dels sällsyntheten, dels att bägge metaller har ett antal egenskaper vilka gör dem användbara inom en rad områden. Guld har t ex en mycket hög ledningsförmåga (se guldpläterade kontakter till din stereo), och silver är bl a bakteriedödande (används till antibakteriella produkter inom vården och i batterier). Utöver dessa användningsområden står smyckesindustrin för en stor del av användningen.

Ädelmetaller står även emot tidens tand, jämför med papperspengar som t o m kan slitas ut tills de inte kan användas som betalningsmedel längre. Guld åldras inte nämnvärt över århundradena och kan inte utsättas för oxidering, medan silver oxiderar över tid och kan få en grönaktig yta likt koppar.


Guldmyntfot

År 1873 införde den skandinaviska myntunionen s.k. guldmyntfot i Norden, vilket innebär att kronans värde bestämdes i förhållande till guldet. På den tiden bestämdes att 1 kg guld var lika med 2.480 kr. Idag kostar samma mängd guld ca 240 000 kr, vilket innebär att dåtidens krona var värd nästan 100 gånger mer än dagens krona räknat i guld. Detta betyder inte enbart att guldvärdet ökat pga högre efterfrågan, utan till största delen pga ökad penningmängd.

Svensk Oscar II 10kr guldmyntRedan 1931 övergav man systemet med guldmyntfot i norden, men i de allierade länderna infördes det s.k. Bretton Woodsystemet under 1945 för att undvika att återupprepa 1930-talets depression. Detta innebar att de olika ländernas valutor låstes till en fast kurs gentemot den amerikanska dollarn, och USA själva garanterade ett inlösenpris av dollarn mätt i guld.

Systemet övergavs dock 1971 när USA inte längre kunde garantera inlösenpriset då Vietnamkriget hade varit alltför kostsamt, och dollarn därför hade minskat i värde. Krig kostar mycket, och inte bara i människoliv.


Guldets betydelse idag

Idag används varken guld eller silver som betalningsmedel på speciellt många platser i världen, men stora riks- och centralbanker har ofta en guldreserv i sina valv för att backa upp sina nationers statskassa. För privatpersoner är guldet intressant i smyckesform och som investering. Vem som helst kan idag köpa mynt eller tackor av guld eller silver och ha som antingen samlarobjekt, värdebevarande investering eller både och.

När världens börser faller pga oroligheter i världen återgår många investerare till det som anses allra säkrast: guld. Denna metall ses som den sista säkra kapitalplaceringen och stiger därför i pris när alla andra värdetillgångar anses riskfyllda. Detta är tack vare att guld varken kan gå i konkurs, förstöras på naturlig väg eller tillverkas i oändliga mängder och dessutom har praktiska användsområden. Jämför detta med papperssedlar eller värdepapper så inser du snabbt fördelarna med att ha en del av ditt kapital i fysiskt guld.

Du kan även läsa här och här om hur man framställer guld.

Credit Suisse guldtackor
Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!