DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Hur förvarar jag mitt guld?

Att ha guld och silver som investering ger stor frihet jämfört med elektroniska värdepapper eller sparande i bank. Du kan i hemlighet investera i ädelmetaller och förvara det på valfritt sätt, men det finns vissa saker som kan vara bra att veta.

Bankfack

Hemma eller i bankfack

Förvarar du ditt guld och silver hemma rekommenderas att det göms undan på ett bra ställe så det inte hittas i händelse av inbrott. De flesta hemförsäkringar täcker dock stöld av myntsamlingar för ett värde upp till 20 000 kr, men om du har samlarobjekt och/eller ett större värde än detta bör ett säkrare alternativ användas. Antingen kan du förvara dina ögonstenar i ett kassaskåp (dyr investering) eller enklare, förvara dem i bankfack.

Bankfack är ett smidigt och billigt förvaringsalternativ, och kostar ca 300 kr/år för den minsta storleken. Investerar du huvudsakligen i guld kan ett bankfack rymma stora finansiella tillgångar, men om du investerar i silver tar utrymmet snabbare slut jämfört med guld till samma värde. Det finns dock flera olika storlekar på bankfack beroende på förvaringsbehov.

Nackdelen med ovanstående är att du inte har snabb åtkomst till dina tillgångar om du vill visa upp dina fina mynt för vänner och bekanta, men det kan lätt lösas genom att ha en mindre samling i hemmet och resten säkert förvarat i bankfack. En fördel är att genom att ha ädelmetallerna på annan plats minskar risken att frestas att sälja dem om du behöver snabba pengar, och underlättar därför för långsiktigt investerande. Själva kostnaden för bankfacket kompenseras lätt med värdestegringar på dina tillgångar.

Förutom guld och silver kan du även förvara andra saker med affektions- eller finansiellt värde, t ex fotografier, fysiska värdepapper eller annat som du vill skydda från stöld och/eller brand. Fråga hos din lokala bank vilka kostnader och villkor de har för bankfack.


ESafe.se


Vid ett worst case scenario

För den som verkligen förväntar sig det värsta, dvs social oro genom krig eller liknande undantagssituationer är dock bankfack ett mindre bra alternativ. Om fullständigt kaos bryter ut är risken stor att banken är stängd och du kommer därmed inte åt dina tillgångar. Bortsett från detta är banken även stängd nattetid och även under helger, vilket försvårar om du snabbt behöver hämta ut dina kära ädelmetaller. Vid en sådan här situation är ett dolt kassaskåp i hemmet att föredra.

Ytterligare ett argument för att förvara ädelmetaller i hemmet är att regeringen när som helst kan göra guld olagligt att äga, dvs man förstatligar alla guldtillgångar. Detta har inträffat i andra länder förr i tiden, och är inte otänkbart i händelse av hyperinflation. Statens makt ligger nämligen delvis i makten över valutan, och sjunker denna snabbt i värde börjar folk handla med andra betalningsmedel (t ex guld). Att förvara sitt kära guld hos banken kan då vara mindre säkert.

Att krig, hyperinflation eller liknande hemskheter inträffar är mindre troligt, men ej omöjligt. Man behöver därför inte överdriva i sitt framtidsplanerande, men det skadar inte att ha vidtagit förebyggande åtgärder och säkra sina tillgångar.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!