DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Läs mer om hur du köper silver billigt från Tyskland!

Kassaskåp

Tidigare har jag skrivit om att förvara ädelmetaller, men fick idén att gå in mer på kassaskåp då jag själv precis skaffat ett sådant. Många av oss som är intresserade av guld och silver har stora värden som överstiger hemförsäkringens ersättningsnivåer i händelse av inbrott. Ett kassaskåp kan då vara ett bra förvaringsalternativ till bankfack.

Kassaskåp BDS E35

Kassaskåp – Skydda dina ädelmetaller

Äger du guldmynt och silvermynt så skyddas dessa av din hemförsäkring under benämningen “myntsamling”. Dessa är dock oftast bara försäkrade för upp till runt 25 000 kr, en summa du enkelt kan komma upp i om du sparar i ädelmetaller, särskilt om du äger guld. Ett kassaskåp i hemmet kan då vara nödvändigt, särskilt om du av olika anledningar inte vill använda bankfack eller vill sprida ut dina kära tillgångar. Om det i framtiden kommer gå rejält utför med landet Sverige är det inte otänkbart att staten går igenom privatpersoners bankfack och/eller konfiskerar ädelmetaller. Det är visserligen inte särskilt troligt i nuläget, men knappast en omöjlighet.

Det finns ett flertal olika sorters kassaskåp att välja mellan, alla med olika säkerhetsklasser beroende på behov. De säkraste är även brandskyddade för att kunna förvara exempelvis viktiga dokument som måste överleva en brandolycka. Ädelmetaller förstörs dock inte av brand, däremot kan de smälta.


Olika typer av kassaskåp

Kassaskåp kommer i flera olika varianter, allt ifrån dokumentskåp till arkivskåp, värdeskåp, vapen- samt medicinskåp. Värdeskåpen är dem som lämpar sig bäst för åtråvärda värdesaker som dina kära ädelmetaller, och är mycket svåra att bryta sig in i. De övriga skåpen har tunnare väggar och inte lika högt skydd mot inbrottsförsök eller mot brand, men är billigare i inköp.


Att använda kassaskåp på rätt sätt

För att ett kassaskåp skall komma användas optimalt bör man dels tänka på att köpa rätt typ, lämplig storlek samt placera det på en bra plats i hemmet (eller annan plats om man så vill). Skall man förvara i huvudsak ädelmetaller är det ett värdeskåp man behöver. Dessa kostar visserligen mycket, men behöver inte vara särskilt stora om man inte har en väldigt skrymmande samling av mynt och tackor. Silvertackor är små och kompakta, och 100 kg silver i tackor tar inte mer plats än att de kan rymmas i en skokartong. Samlar du på mynt krävs det dock mer utrymme.

Kassaskåpet skall med fördel placeras där det inte syns, då det skickar signaler om att det har ett värdefullt innehåll. Skulle du råka ut för inbrott i ditt hus så vill du därför inte råka ut för att någon hittar det, även om ett par dussintjuvar inte kan bryta sig in i ditt kassaskåp. En garderob, vinden eller ett kryputrymme i huset är en bra idé, alternativt kan man bygga in det i en vägg och dölja det. Helst skall kassaskåpet även bultas fast så ett par klåfingriga tjuvar inte kan ta det med sig, även om 200-300 kilo plus innehåll innebär en rejäl ansträngning att flytta.


Sammanfattning

Ett kassaskåp kostar ganska mycket, men kan ses som en försäkring för ditt sparande i ädelmetaller och kan även skydda andra värdesaker som du vill ha tillgång till. Både kassaskåp och bankfack har sina för- och nackdelar, se nedan.

 • Ett kassaskåp kostar mycket att köpa, men har ett högt andrahandsvärde.
 • Kassaskåp kostar inget att äga, och kan därför tjänas in över åren jämfört med bankfack som har en årsavgift.
 • Hemförsäkringen täcker inte mer än ca 25 000 kr för en myntsamling, ett kassaskåp är därför en bra försäkring för större summor.
 • Även om du skulle få inbrott får tjuvarna troligen inte med sig dina ädelmetaller, om du vidtagit förebyggande åtgärder.
 • Ett kassaskåp kan du komma åt när som helst, ett bankfack har du bara tillgång till under bankens öppettider.
 • I händelse av ekonomiska eller sociala oroligheter finns risk för konfiskering från staten om du har värdesaker hos banken. Detta kan ej hända om du förvarar dem i kassaskåp hemma.
 • Det krävs inte särskilt stort kassaskåp för att förvara stora summor i ädelmetaller.


Köpa kassaskåp

Om du är intresserad av att köpa ett kassaskåp så rekommenderar jag ett besök hos E-Safe.se. De har ett stort utbud med skåp i olika storlekar och säkerhetsklasser, och erbjuder fraktfri leverans. Själv har jag nyligen skaffat eget kassaskåp då jag inte vill ge storbankerna mer av mina pengar, samt kunna ha tillgång till mina värdesaker dygnet runt.


Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!