DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Råvarubaserad valuta

Här nedan tänkte jag gå igenom lite monetär historia, något jag eventuell kommer fortsätta med framöver. För att förstå varför guld och silver är äkta valuta bör man känna till lite historia.


En tredjedels stater - Lydien 640 f.Kr

En tredjedels stater - Lydien 640 f.Kr


Ända sedan urminnes tider har människan ägnat sig åt handel. Innan gemensamma valutor kom till handlade man med utbyte av varor eller tjänster, dvs så kallad naturabetalning. Detta system blev av förklarliga skäl besvärligt när civilisationen utvecklades, och till slut behövdes någon form av gemensam värdegrund.

Många kulturer världen över utvecklade till slut handel med värdebaserad valuta. I Mesopotamien runt 3000 f.Kr började man använda sikel för betalning, vilket var ett stycke av guld eller silver, en föregångare till mynt. Dess vikt är ca 11 gram och värdet kan ha motsvarats av sin vikt med sädesslaget korn. Kulturer i Nord- och Sydamerika, Asien, Afrika och Australien använde sig av snäckskal, bearbetade eller naturliga, som utsmyckning och som betalningsmedel.


Betalningsmedel med användningsområden

Enligt Herodotos (även kallad historieskrivningens fader) var Lydierna i västra Turkiet de första som använde guld- och silvermynt som valuta. Troligen präglades världens första mynt av ädelmetall här runt 650-600 f.Kr.

Även i Romarriket användes guldmynt (aureus), silvermynt (denarius) och kopparmynt (sesterius) som betalningsmedel. Romarriket stod för världens största produktion av dessa metaller för sin tid, och hade ett ekonomiskt handelssystem som byggde på guld, silver och koppar. Romarnas utvinning var oöverträffad i årlig produktion fram till upplysningens tid.

Valuta som har sin grund i råvaror bygger sitt värde på att de är naturligt sällsynta så som guld, silver eller exempelvis eftertraktade snäckskal. Råvaran är valutan och valutan är råvaran. I olika perioder under historiens gång eller i specifika områden har även andra råvaror eller produkter använts direkt som valuta: ris, salt, pepparkorn, alkohol, cigaretter, cannabis, godis osv. Dessa har dock använts mer för köpslående än för renodlad handel, men har även ingått i metriska system av uppfattat värde. Användningen av råvarubaserade valutor påminner om traditionellt köpslående, men kan enklare delas upp i enheter för att kunna jämföra värdet av olika tillgångsslag mot varandra.

Vad har alla dessa råvaror eller tillgångar gemensamt med ädelmetaller kontra papperspengar? De kan användas till något, finns i begränsad mängd och kräver arbete för att framställa. Siffrorna på ditt bankkonto kan ökas i oändliga mängder genom en knapptryckning på en dator, och sedlarna i din plånbok kan inte användas till något särskilt. Möjligen till att elda med under kalla vintrar.

Så småningom övergick den råvarubaserade valutan till representativ valuta.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!