DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Representativ valuta

Systemet med råvarubaserad valuta utvecklades med tiden till en representativ valuta. Detta skedde på 1600-talet när banksystemet hade börjat växa fram och ädelmetallhandlare eller banker började skriva ut kvitton av värde baserade på vad man förvarade hos dem. Kvittot kunde när som helst lösas in mot en mängd guld eller silver och blev till slut ett accepterat betalningsmedel.

De första sedlarna började användas i Kina runt år 960-1279, men i Europa dröjde det ända till 1661 då sedeln Stockholms Banco gavs ut av Palmstruch Bank. Banken blev föregångare till Sveriges Riksbank, och Sverige var alltså det första landet i västvärlden att använda pappersvaluta.

Stockholms Banco 1666

Stockholms Banco 1666

Guldmyntfot

Så småningom började guldstandarden införas i 1700-1900-talets Europa. Dessa sedlar blev lagliga betalningsmedel och hade sin värdegrund i respektive lands guldreserv. På äldre sedlar står det tryckt att sedlarna kan användas för att lösa ut en förutbestämd mängd guld hos banken. Användningen av guldmynt slutade uppmuntras, vilket gjorde att de med tiden försvann ur valutacirkulation för att helt vara ersatta av papperssedlar med guldstandarden och med mynt av mindre värde.

Efter andra världskriget infördes valutapakten Bretton Woods Act, vilket innebar att den amerikanska dollarn knöts till ett fixerat guldpris och man kunde lösa in sina dollarsedlar mot en viss mängd guld. Detta kallas för guldmyntfot. Många av världens övriga länder hade sina valutor knutet till dollarn, och hade därför indirekt sitt värde knutet till guldet. Syftet var att skapa stabilitet i världshandeln efter svåra år med ekonomisk depression och krig.

1971 övergav dock den amerikanska regeringen guldmyntfoten. Detta fick till följd att många länder frigjorde sina valutor från dollarn och inte längre hade en guldmyntfot som värdegrund. Det enda värdet dessa valutor har sedan dess är baserade på är respektive regerings löfte om deras värde och möjligheten att använda dem som betalningsmedel för varor. Framförallt den amerikanska dollarns värde men även de flesta andra valutor har sedan dess rasat i värde jämfört med guldet. På bloggen Cornucopia? kan ni se ett bra inlägg som studerar guldets värde jämfört med inflationen. Här kan man se hur guldpriset drog iväg uppåt så fort guldmyntfoten övergavs.


Valutans fyra syften

Förr i tiden ansågs valutor ha fyra huvudsyften som sammanfattades i ett rim i äldre ekonomiböcker:

Money is a matter of functions four, a medium, a measure, a standard, a store”.

Detta innebär i praktiken att valuta används som ett medium för byteshandel, ett värdemått, en värdestandard och ha ett eget inneboende värde. Idag är denna definition något annorlunda och det diskuteras vilka av dessa punkter som är nödvändiga eller ej.

Något som dock är värt att tänka på är det inneboende värdet. Vilket värde har en sedel mer än vad Riksbanken säger till dig? Kan du handla med den var som helst på jorden och kommer sedeln alltid att ha ett värde?

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!