DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Silvertackor som investering

För den som vill köpa silver så är tackor en utmärkt investering. Till skillnad från mynt som oftast har en premie, så har tackor oftast inget större samlarvärde. Man betalar alltså till största delen enbart för själva metallen (förutom för själva framställningen).


Sunshine Minting 1 oz silvertackaTill vänster ser ni en silvertacka på ett uns (1 Troy oz) från Sunshine Minting Inc. Det finns många olika tillverkare av silvertackor ute på marknaden, och den till vänster hör bland de vackraste.

Andra tillverkare är: Credit Suisse, Boliden, Malmö Ädelmetall, Heraeus, Engelhard, Monarch Precious Metals med flera. Ni kan läsa mer om tackor från olika tillverkare på vår sajt Silvertackor (länken öppnas i nytt fönster).

Det finns även gott om tackor som är “no name”. Se upp med dessa om du köper dem i andra hand på exempelvis Tradera, då det kan vara svårt att avgöra äktheten. I vissa fall dyker även guldpläterade silvertackor upp, på även dessa är äktheten svår att kontrollera. Köp därför hellre silvertackor av etablerade och kända tillverkare för att vara på säkra sidan. Ren ädelmetall utan onödigt lull-lull är oftast det bästa och säkraste alternativet.

Silvertackor för investerande finns vanligtvis i storlekarna 1, 5, 10 Oz, 1 kg och uppåt. Tackor på endast ett gram finns även att hitta, men dessa får snarare anses vara prydnadsföremål än en investering. Premien på dessa små silvertackor brukar dessutom vara en bra bit över marknadspriset för metallen. Varför betala 50 kr för en tacka på ett gram när silvret i sig kostar 4-5 kr?

Boliden silvertackor 0,5 kg & 1 kg

Silvertackor är vanligast i präglad utformning för de mindre storlekarna. Tackor på 1 kg och uppåt är däremot alltid gjutna (se tackorna från Boliden på bilden ovan) och har en lite rundare form och utan något annat “tryck” än tillverkarens stämpel samt numrering.


Köpa stora eller små silvertackor

Precis som med guld så blir priset per gram billigare ju större tacka du köper, även om skillnaden är betydligt mindre. Har du ett antal tusenlappar du tänker investera i silver är tackor på 1 kg därför ett bra alternativ. Om du däremot planerar att sälja av delar av din silversamling vid olika tillfällen är det smartare att köpa tackor av mindre storlek, t ex 1 oz, även om priset per gram då blir något högre.

Klicka på denna länken så hittar ni alla auktioner med guld- och silvertackor på Tradera.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!