DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Stämplar på smycken

Har du gamla värdefulla smycken och funderar på att sälja ditt guld? Då kan det vara bra att på förhand bilda sig en uppfattning om hur mycket de är värda, och för detta bör du känna till de olika guldstämplar som används som äkthetsintyg.

Ibland kan man även hitta fynd på andrahandsmarknader, billiga guldsmycken som man kan köpa och sedan sälja för guldvärdets skull. Detta är dock inte helt riskfritt, eftersom man lätt kan åka på en nit. Smycken i exempelvis koppar eller mässing och smycken som endast är guldöverdragna (pläterade) kan utges för att vara äkta guld, och även ha stämplar som skall garantera dess äkthet.

Handlar du nya smycken från etablerade handlare som exempelvis Hedbergs Guld och Silver behöver du däremot inte oroa dig för äktheten, då de har egen tillverkning och kontrollering.

Jag förklarar här nedan vad som gäller för stämplar, och vad du bör vara uppmärksam på.

 

Stämplar i ädelmetallarbeten

Alla arbeten av ädelmetaller (ringar, halsband, armband, manschettknappar mm) måste enligt lag ha en stämpel som visar renheten, en namnstämpel med tillverkarens signum, en svensk kontrollstämpel (kattfoten) och/eller en internationell kontrollstämpel. Det finns inga krav på att alla dessa måste finnas, men alla ädelmetallarbeten måste ha minst TVÅ stämplar. Finns det bara EN stämpel finns alltså anledning att vara misstänksam. Se stämplar nedan:

 

Stämplar på smycken

Det finns även gränsvärden för hur låg finhalten får vara för att kallas ädelmetallarbeten. Finhalten mäts i tusendelar, dvs 750 är lika med 75%.

 • Guld: Minst 585 (58,5% eller 14 karat)
 • Silver: 800 (80% rent silver)
 • Platina: 850 (85%)

Finhalten måste garanteras på ett av två olika sätt. Antingen genom tillverkarens namnstämpel, eller genom att ett opartiskt organ kontrollerar finhalten och förser den med kattfoten eller den internationella kontrollstämpeln (vågen). Det kan även förekomma kontrollstämplar från andra europeiska länder som är accepterade, men kan vara svårare att kolla upp.

Värt att notera är att för ädelmetallarbeten under 1 gram finns inget krav på stämplar överhuvudtaget. Dessa stämplar gäller inte heller exempelvis investeringsguld, då garanteras innehållet oftast av ett lands regering eller kommer med äkthetsintyg från tillverkaren.

Det finns även andra typer av stämplar som kan förekomma och som är godkända, se nedan:

Stämplar på smycken

För en nyckel över olika årsbeteckningar hänvisar jag till Silverklubben som har en komplett årstabell för stämplar från 1759 och framåt, och denna tjänst för att kolla upp ortsmärken.

Sälja smycken

Om du gått igenom dina smycken och undersökt stämplar, kan det vara en idé att sälja dem ifall du inte längre använder dem eller behöver pengarna. Vi rekommenderar i såfall Guldbrev.se som gärna tar emot dina gamla guldsmycken, värderar dem och betalar ut pengar. Silverklubben rekommenderas om du vill sälja silversmycken eller andra föremål.

Var försiktig!

Om du skall köpa guldsmycken på exempelvis Tradera, var MYCKET försiktig! Det finns många som blivit lurade i tron att de köpt smycken i äkta guld som visat sig vara koppar eller mässing. Ansvaret ligger på dig som köpare att vara välinformerad!

Är du själv osäker på äktheten i ett smycke du skall sälja eller precis har köpt rekommenderas att besöka en guldhandlare för validering. När det gäller svenska ädelmetallarbeten är det dock sällsynt med falskstämpling.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!