DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Bröderna Hunt och Silver Thursday

De flesta insatta känner till att guldpriset nått All Time High flera gånger under 2010, att men silverpriset har långt kvar till ATH, även om det börjar närma sig. Silverprisets All Time High nåddes den 27:e mars 1980 under en dag som kallas “Silver Thursday“, och var resultatet av bröderna Hunts manipulation av silvermarknaden.

Bakgrund till Silver Thursday

Bröderna Nelson Bunker Hunt och Herbert Hunt var söner till en oljemiljardär i Texas, och försökte under en period styra världens silvermarknad och på så vis styra priset. Dessa två bröder köpte upp allt fysiskt silver de kunde komma över, vilket gjorde att silverpriset år 1979 ökade från $6 ända till $48,70 per troy ounce. Detta är det högsta silverpriset någonsin, än så länge. Bröderna Hunt beräknades ha en tredjedel av allt silver i världen i sin ägo, bortsett från det silver som ägdes av världens riksbanker. Silverpriset var så högt att det drabbade bl a silversmeder som fick svårt att sälja sina hantverk.

Marknaden såg dock inte med blida ögon på denna sortens manipulation och råvarumarknadsplatsen Comex införde begränsande regler för handeln, som bl a innebar en högre täckningsgrad.

Silver Thursday

Bröderna Hunt hade en hög belåning på sina köp, och silverpriset började falla kraftigt efter restriktionsinförandet. Panik utbröt på marknaderna, och silverpriset rasade med över 50% på fyra dagar. Det är början av raset som inträffade den 27:e mars 1980 och blev ihågkommen som Silver Thursday.

Bröderna Hunt hade investerat stort i s.k. futures, dvs råvaruterminer. Deras baktanke med detta var troligen att tjäna på ett stigande silverpris, men då silverpriset rasade började utställarna av terminerna kräva in pengar som säkerhet eller så skulle terminerna säljas för att säkra kapitalet. Detta ledde till ett krav på $100 miljoner, vilket gav bröderna Hunt problem pga sin höga belåning som hade bekostat terminsköpen.

Tack vare att bröderna hade täckt upp en stå stor del av silvermarknaden spreds skräcken att om de inte kunde betala säkerheten så skulle flera mäklarfirmor på Wall Street och banker dras med ner i fallet och gå omkull. Ett antal amerikanska banker gav därför bröderna Hunt kredit på $1,1 miljarder, vilket förhindrade en bankkollaps.

Bröderna Hunt förlorade flera hundratals miljoner dollar på sitt lilla äventyr, men familjen överlevde tack vare de stora tillgångarna i oljebolag.


Slutsats

Det diskuteras vilt om finansbubblor kontinuerligt, antingen om guld, bostäder eller andra tillgångar. I fallet med Silver Thursday så var silvret definitivt i en bubbla, orsakat av två aktörer som på egen hand pressat upp priserna genom att köpa upp en stor del av marknaden. De som idag hävdar att t ex guldet är i en bubbla kan ställa sig själva följande frågor:

 • Är marknaden styrd av ett fåtal aktörer?
 • Råder det en mentalitet om att det är “nya tider” med nya spelregler?
 • Har Medelsvensson hoppat på tåget i hopp om att tjäna storkovan?
 • Går snacket varmt i media om att alla bör investera i tillgången?

Detta gäller  inte bara guld eller silver, ovanstående kan med fördel även appliceras på bostadsmarknaden eller godtycklig finansiell tillgång. Dessa punkter kan helt eller delvis bidra till en bubbla på en marknad, något som kan vara värt att fundera över innan man går in med kapital.

Om inte annat så har den historiska händelse med bröderna Hunt lärt oss att det är farligt att låta enskilda aktörer bli för stora på enskilda marknader. Jämför gärna med JP Morgan och deras manipulation av silvermarknaden, något de nu står åtalade för. I deras fall handlar det dock om att pressa ner priset än att låta marknadenskrafterna styra.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>