DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Fiji Taku Silvermynt

Det är inte bara USA, Kanada och Australien som präglar obegränsade bullionmynt, även lilla öriket Fiji har en egen serie 1 oz silvermynt. Mynten kallas “Fiji Taku“, där Taku är det lokala namnet på karettsköldpaddan som pryder myntet.

 

Fiji Taku 2010 Fiji Taku 2010

 

Fiji Taku

Mynten präglas av New Zealand Mint vilket är mycket litet i jämförelse med exempelvis Perth Mint i Australien. Trots detta räknas Fiji Taku som ett bullionmynt med obegränsad upplaga, och är således inte främst ett samlarmynt. I skrivande stund är de dock slutsålda hos myntverket, men kan gå att hitta hos diverse ädelmetallshoppar på nätet, exempelvis tyska Silber-Werte. Fiji Taku är ett ganska stort mynt med sina 40.5 mm i diameter, och har en finhalt av .999 silver. Det har ett nominellt värde av $2 i Fiji.

Det är svårt att hitta nämnvärt med information om myntet, men klart är att motivet ej ändras från år till år. Framsidan avbildar en karettsköldpadda, ett mycket vackert motiv med hög detaljrikedom, särskilt i jämförelse med andra silvermynt i samma prisklass. Bakgrunden “under” sköldpaddan ger en känsla av tredimensionell effekt. Andra sidan på mynten avbildar en ung drottning Elizabeth II. Hennes profil är blank mot en frostad bakgrund. I mitt tycke är baksidan ganska tråkig, medan sköldpaddsmotivet ger myntet sin karaktär.

På senare tid har dessa mynt sålts med rejäl premie på Tradera, troligen enbart baserat på dess vackra motiv och relativa sällsynthet i Sverige. Utomlands är de något dyrare än jämförbara bullionmynt (Silver Eagle, Maples och Philharmonics), men ligger ändå på en hyfsad prisnivå. Jag rekommenderar därför mynten både i form av bullion jämförbart med tidigare nämnda mynt, men även som enstaka objekt för samlaren då motivet som sagt är mycket vackert.

Själv beställde jag några exemplar av Fiji Taku från tyska Silber-Werte, något som var mycket prisvärt. På Ädelmetallforum finns en mycket läsvärd tråd om hur man går till väga när man handlar från Silber-Werte, ta en titt! Fördelen att köpa från Tyskland är att man får en moms på 7% i stället för 25% som i Sverige. Det tillkommer ej heller några tullavgifter.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>