DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Franklin Half Dollar

Mellan 1948-1963 var ”Franklin Half” ett vanligt silvermynt i USA. Myntet går att hitta ganska lätt och det finns ett antal kända felpräglingar som gör myntet intressant för samlare, men även för investerare pga ett högt innehåll av silver.

Franklin Half Dollar 1951

Franklin Half Dollar (1948-1963)


Myntet användes som betalningsmedel i USA, och dess värde baserades på dess silverinnehåll, till skillnad från dagens mynt som är praktiskt taget värdelösa, investeringsmynt undantaget. Franklin Half Dollar innehåller 90% silver och resten är koppar. Detta gör myntet hårt och motståndskraftigt mot slitage, samtidigt som det har ett reellt värde. Det väger endast 12,5 gram, vilket innebär ett silverinnehåll på 11,25 gram. Detta motsvarar dock ett värde på ca 50 kr i skrivande stund, baserat på dagens spotpris. Inte så illa för ett mynt som en gång i tiden var värt en halv dollar, eller hur?


Historia

Mellan 1948-1963 präglades uppskattningsvis 510 miljoner Franklin Half Dollars. Exemplaren utan myntortsmärke präglades i Philadelphia, ”D” i Denver och mynten med ”S” i San Fransisco, precis som märkningen på bl a Morgan Dollar.

Designen skapades av en man vid namn ”John R. Sinnock”, vars initialer ”JRS” syns på myntets revers. Sinnock hade även designat myntet Roosevelt Dime och då använt initialerna ”JS”, vilket fick det då kommunisträdda amerikanska folket att tro att bokstäverna stod för ”Josef Stalin”. Förklaringen till detta skulle vara att en kommunistisk spion hade smugit sig in på myntverket och ersatt stämplarna, vilket bestämt förnekades. Sinnock ändrade därför detta på Franklin Half Dollar till sina fulla initialer ”JRS”.

Efter president Kennedys död 1964 bestämdes att Franklin Half Dollar skulle ersättas, varvid en stor mängd av mynten smältes ned. Värdet på silver hade vid denna tidpunkt redan överstigit det nominella värdet på mynten, så den amerikanska staten tog tag i saken för att förhindra nedsmältning av myntet ute bland folket. Den som inte har makt över valutan har inte heller makt över folket…

Trots denna händelse är det inte särskilt svårt att hitta Franklin Half Dollars på andrahandsmarknaden. Har man tur kan man finna ocirkulerade exemplar i gott skick vilka har ett högt samlarvärde. Bland 1955 P-utgåvorna finns även en felprägling där Franklins överläpp ser ut att vara delad, vilket gett upphov till namnet ”Bugs Bunny error”. Detta är pga en skadad myntstämpel hos myntverket i Philadelphia där stämplarna slagit ihop utan ett blankmynt mellan.


Utseende

Myntet visar Benjamin Franklin på adversen och Liberty Bell på reversen. Reversen visar även en liten avbildning av en liten örn till höger om klockan och texten ”E Pluribus Unum” till vänster. Denna text på latin syns även på andra amerikanska numismatiska mynt som t ex Morgan Dollar och Peace Dollar.

Franklin Half Dollar har en diameter på 30,6 mm och en bredd på 2,15 mm. Kanten är räfflad och ytan på mynten är lätt frostad, även om proofexemplar existerar.


Franklin Half Dollars som investering

Tack vare den låga vikten av mynten är mängden silver inte så högt, vilket gör att vem som helst har råd att samla på dem. Med sina 90% silver är dock det relativa innehållet av silver högt, vilket gör att det ändå har ett hyfsat värde (ca 50 kr i rent metallvärde). I Sverige kan man med lite tur och kunskap hitta Franklin Half Dollars på Tradera, inte sällan till vrakpriser då många säljer mynten utan att ha kunskap om dess silvervärde, vilket inte sällan ej heller finns hos köparna. Undertecknad köpte en lot gamla amerikanska half dollars till en bråkdel av det verkliga värdet, så det kan vara värt att ta en titt.

Titta i Traderawidgeten i högerspalten så kanske du har tur.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>