DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Gold Buffalo

Krugerrand är inte det enda investeringsmyntet i guld med låg premie över spotpriset. USA har sedan 2006 gett ut Gold Buffalo som är en prisvärd guldinvestering för den som vill få mycket guld för pengarna.

Gold Buffalo Proof 2006 Gold Buffalo Proof 2006

Gold Buffalo

Nominellt värde Vikt Diameter Tjocklek Innehåll Präglingsår Land
$50 31.108 g 32.7 mm 2.95 mm .9999 guld 2006- USA


Gold Buffalo har den klassiska designen från Indian Head Nickel, ett av nordamerikas historiska mynt. Myntet har fått sitt namn från motivet på baksidan, en amerikansk bisonoxe som även är känd som buffalo. Det är i 24 karats guld (.9999) och väger 1.0001 troy oz, eller 31.108 g. Detta är marginellt mer än en troy oz, varför det är så är för mig okänt.

Gold Buffalo är lagligt betalningsmedel i USA med ett nominellt värde av $50. Priset ligger ca 5% över spotpriset på guld, vilket ger en premie i samma nivå som Krugerrand. Samlarvärdet är således lågt, och myntet lämpar sig därför för den som främst vill investera i guld och inte vill betala en hög premie.

Gold Buffalo kom till från efterfrågan från investerare och samlare. I vissa fall föredrar man mynt i rent guld, vilket inte är fallet med t ex Gold Eagle, vilket gjorde att investerare hellre valde t ex Gold Maple Leaf. Buffalomynten blev således Nordamerikas första i .9999 rent guld.

Mynten finns även som proof (se bilderna ovan) och har då en högre premie än den vanliga bullionutgåvan, men blir desto värdefullare över tid.

Alla bullionmynt i USA präglas av West Point Mint i New York. Dessa mynt har dock ingen myntortsstämpel, endast proof-utgåvorna av Gold Buffalo är märkta med ett “W” under indianens fjäder som synes på första bilden överst på sidan.

Under 2008 fick det amerikanska myntverket ett leveransstopp från tillverkningen av Gold Buffalo. Tack vare bolånekrisen i USA ökade både efterfrågan och priset på guld såpass mycket att US Mint inte kunde klara av att tillgodose marknadens efterfrågan.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>