DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Guld

Guld är den ädelmetall som alla känner till, som har använts som betalningsmedel i tusentals år samt är ett mått på rikedom. Särskilt de senaste åren har guldet fått mycket uppmärksamhet i media pga priser som ständigt når nya höjder, men vad är guld egentligen?


Naturlig guldklimp

Naturlig guldklimp, en sk "nugget"


Guldets egenskaper och användningsområden

Guld är en ädelmetall och har den fysikaliska beteckningen Au. Metallen är gulaktig i sin renaste form, men kan bli både vit- eller rödaktig om den legeras med silver eller koppar. Guldet har en hög densitet och är den metall som är den allra mest böjliga och lättarbetade. Ett enda gram kan plattas ut till en hel kvadratmeter, eller formas till en mycket tunn tråd. Detta kallas bladguld resp. trådguld. Man kan t om platta ut guld såpass mycket att det bli genomskinligt, och ändå ha kvar dess styrka utan att det spricker.

Trots metallens formbarhet är den motståndskraftig mot slitage, vilket är en av anledningarna att den historiskt används till mynt och smycken. Dock är vanligt att det legeras med koppar för att bli ännu starkare.


Guldpläterat kretskort

Guldpläterat kretskort


Guld är även en utmärkt ledare för elektricitet och värme, vilket gör att det lämpar sig väl inom känslig elektronik där man har höga krav på låg resistans. Se dina guldpläterade kontakter till din hifi-anläggning som exempel. Högt reflekterande av infraröd värme är en annan användbar egenskap.

Till skillnad från silver så oxiderar guld ej i kontakt med luften, vilket gör att det inte åldras utan har en otrolig hållbarhet. Dock kan det upplösas i vissa kemikalier, något som används när man framställer rent guld enligt Wohlwillprocessen.


Krugerrand

Både ett betalningsmedel och en investering

Guld som investering

Guld är det självklara alternativet att placera sitt kapital i när världens börser darrar. Att guldpriset stiger kraftigt under ekonomisk oroliga perioder är ingen slump. Värdepapper och valutor av olika slag utsätts för kraftigt spekulerande, samtidigt som fiatvaluta (papperspengar) är något som kan tillverkas i nästan oändliga mängder. Alla räddningspaket i världen som lanserats för att rädda krisande banker eller stater är nytillverkade pengar som inte har någon uppbackning av verkligt värde.

Guld å sin sida är begränsat. Tack vare guldet många unika egenskaper har det ett industriellt värde, samtidigt som mängden är begränsad och relativt svår att framställa. Detta ger en efterfrågan och därmed ett högt pris, vilket gör att investerarnas pengar söker sig dit när börserna är i gungning. Därför anses det vara det sista säkra alternativet för kapitalplacering.


Guldpriset Januari 2000 till Juni 2010

Guldpriset Januari 2000 till Juni 2010


Guldpriset anses även stå emot inflationen, även om detta påstående har sina kritiker. Guldpriset åker upp och ned precis som alla andra råvaror eller värdepapper som handlas, men är enligt undertecknad en bra indikator på hur det står till i världen. Tack vare att penningmängden konstant ökar i världen genom t ex ovan nämnda räddningspaket och andra lån, minskar varje sedel i värde. Guldpriset ökar därför i samma utsträckning, precis som mat eller andra varor. Se bilden ovan.

Att investera i guld anses därför vara det säkraste alternativet du kan hitta. Även om en valutakrasch skulle inträffa med hyperinflation som följd har guldet kvar sitt värde, och skulle även stiga otroligt mycket. För den som vill köpa guld som investering finns både mynt och tackor i många storlekar och varianter att välja mellan.

Ta en titt på Tradera efter guldmynt eller guldtackor och skydda ditt kapital!

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>