DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Läs mer om hur du köper silver billigt från Tyskland!

Guld och silver för nybörjare

En del som har noterat uppgångarna i guldpriset och silverpriset kanske blivit sugna på att själva investera i dessa metaller, men inte vet var man skall börja någonstans. I detta inlägg tänkte jag därför förklara hur man får mesta möjliga mängd för så lite pengar som möjligt, utan att ta hänsyn till eventuellt samlarvärde.

Krugerrand

Att köpa guld

Guld är det som det skrivs mest om i media när det är oroligt i finansvärlden. Förutom till smycken används en stor del av allt guld till värdesäkrande, dvs investerande i guldmynt och guldtackor vars värde ökar i förhållande till inflationen. Guld är även det betalningsmedel som anses återfå sin funktion den dagen då pappersvalutorna (fiatvalutorna) tappat sitt värde. Man bör därför betrakta guld som en värdebevarare och en valuta, snarare än som en investering.

För att köpa guld till så lågt pris som möjligt bör man välja produkter med låg premie. Premien utgör den del av priset som inte själva metallen består av, t ex framställningskostnader eller samlarvärde. Bra exempel på guldprodukter med låg premie är guldtackor (ju större desto lägre pris per gram guld) samt Krugerrands. De senare är världens vanligaste guldmynt, välkända över hela världen och har bland de lägsta premierna bland guldmynt. Ex: du vill köpa 10 gram guld. Köper du en guldtacka på 10 gram får du betydligt lägre pris per gram jämfört med 10 tackor x 1 gram.

Notera även att guld ej bör köpas för spekulerande, utan för långsiktigt sparande över flera eller många års tid. Guld är momsfritt i Sverige och kan köpas av Tavex, Guldcentralen, Liberty Silver eller på Tradera.


Silver Eagle 2009

Att köpa silver

Silver är “fattigmans guld” som på senare år har fått en alltmer framträdande roll som värdebevarande investering. Guld och silver delar ett antal egenskaper, men skiljer sig även på flera punkter. Silverpriset är mer volatilt (dvs rör sig snabbare) än guldpriset som oftast är relativt stabilt. Detta är en av följderna av att silver används till största delen inom olika industrier, och efterfrågan ökar således under högkonjunkturer. Under oroliga tider (som i skrivande stund) ökar i stället efterfrågan från investerare som vill diversifiera sina värdeportföljer med silver, eller från vanligt folk som vill säkra sina tillgångar. Silver kan alltså delvis sägas vara efterfrågat i både goda tider som dåliga, jämfört med guld som ofta minskar något i värde när ekonomin går framåt. Detta innebär dock inte att silverpriset stiger konstant, det är som sagt mer volatilt än guldpriset.

Silver kan köpas i större kvantiteter än guld för samma kapital, tack vare ett lägre pris. Detta gör det attraktivt som samlarobjekt då det finns gott om vackra silvermynt och silvertackor på marknaden. Vill man få mesta möjliga mängd silver för pengarna rekommenderas silvertackor på 1 kg eller hela rör med silvermynt om 20 eller 25 st. Silver Buffalo, A-Mark och Silver Eagle hör till de vanligaste mynten med låg premie och är kända världen över.

Precis som med guld blir priset per gram lägre ju större kvantitet du köper. Ett rör med 20 mynt är således mer prisvärt jämfört med att köpa mynten en och en. Av samma anledning är enkilos silvertackor eller större att föredra om man har mycket kapital.

Silver är tyvärr belagt med moms i Sverige till skillnad från guld. Silver kan köpas från Liberty Silver som har Sveriges största utbud av mynt och tackor. Vill man slippa den svenska momsen finns det många utländska nätbutiker att handla ifrån, alternativt från seriösa säljare på Tradera. Jag kan dock erbjuda 2% rabatt hos Liberty Silver genom att ni använder rabattkoden “guldsilver” i meddelandefältet vid beställning.


Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

2 comments to Guld och silver för nybörjare

 • Jimmy

  Jag tycker nog att Sovereigns förtjänar ett omnämnande när det gäller guld. Även det är ett känt mynt, det har samma lite tåligare legering som Krugerrand (sydafrikanerna valde ju samma legering som redan fanns i sovereigns). Normalt är premien på Sovereigns även den låg, det numismatiska värdet är nästan lika lågt som på Krugerrands. Fördelen är att myntet är mindre, kostar inte lika mycket och därmed är det lättare att köpa regelbundet, detsamma gäller när/om man ska sälja.
  Som kuriosa kan väl även nämnas att allierade piloter så sent som under gulfkriget hade sovereigns i sina nödpaket ifall de var tvungna att skjuta ut sig över fientligt territorie just för deras förmåga att fungera som universellt betalningsmedel.

  • Tack för kommentaren! Sovereigns är jag faktiskt inte så påläst om ännu, men historien med piloterna kände jag till. Tycker faktiskt att mynten förtjänar ett helt eget inlägg, så det är något jag skall fila på till ett senare tillfälle :)

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>