DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Guld som betalningsmedel

På de svenska ekonominyhetssidorna uppstår alltid stora debatten i kommentarsfältet varje gång guld nämns. Det finns en hel del som förespråkar guld som investering, de som är övertygade om att fiatvalutorna kommer att krascha samt dem som påstår att guldpriset är i en bubbla. De senare hör till gruppen som inte förstått sig på guldets värdebevarande egenskaper, och som inte riktigt fattar vilket psykologiskt (och reellt) värde det har.

Ett av de argument mot guld som ofta återkommer är:

“Men om valutorna kraschar vill jag inte ha alla mina tillgångar i guld. Vad ska man med det till? Det går ju inte att äta ändå när man behöver mat”.

Detta argument tycker jag faktiskt är riktigt korkat och tyder på okunskap. Riktigt är att man inte kan äta med guld, men man kan handla med det, vilket är mer än vad man kan säga om värdelösa sedlar av bomullspapper. I händelse av hyperinflation och destruktion av valutan försvinner förtroendet för fiatvalutorna (valuta utan uppbackning av värde), och våra vanliga mynt och sedlar kommer då inte längre accepteras som betalningsmedel. Det blir då i stället varor, tjänster och/eller guld och silver som blir accepterade betalningsmedel. Det som talar för detta är att alla känner till att guld är värdefullt, det är begränsat i utbud och har använts som valuta världen över genom världshistorien. Att det blir så igen är ingen omöjlighet.

Detta har hänt förr när förtroendet för valutan har fallerat, senast i Zimbabwe i Afrika där inflationen drog iväg helt okontrollerat tills pengarna blev helt värdelösa. Folk började då handla med guld i stället.Jag påstår inte att vi kommer uppleva samma sak i Sverige, åtminstone inte inom en överskådlig framtid. Att investera i guld är dock ett sätt att bevara värde från inflationens negativa kraft och samtidigt ha det som en försäkring mot ekonomiska katastrofer. Förutom att metallen är vacker att se på har den således ett flertal positiva egenskaper man aldrig kommer uppnå med papperssedlar utan uppbackning.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>