DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Guldlegeringar

Olika sorters legeringar av guld är visserligen ointressant för investeraren, men då jag försöker beröra samtliga områden inom ädelmetaller kan det bra kunskap för den smyckesintresserade. Guld är nämligen inte bara guld, utan förekommer i flera olika legeringar med andra metaller. Dessa har lite olika egenskaper och färg, vilket jag tar upp nedan.

Rent guld (24K)

Rent guld är vad du hittar i guldtackor eller investeringsmynt med .999 finhalt. Färgen är starkt gulaktig i tonen, vilket är guldets naturliga färg, fri från andra metaller. Guld av denna höga renhet förekommer dock mycket sällan bland smycken då guld är en mjuk metall som inte tål slitage särskilt väl. Detta är anledningen till att guldet legeras med andra metaller vilket gör det mer slittåligt, men ger det även ett annat utseende.

 

Vitguld (18K)

Vitguld är en legering som innehåller 75% guld och resterande 25% en blandning av silver, koppar och palladium. För att smycken skall vara vänliga mot nickelallergiker används dock idag alltmer palladium som ger legeringen ett platinaliknande utseende, som är mer vitaktigt än gulaktigt. I Sverige idag är i praktiken allt vitguld fritt från nickel. Från början togs vitguldet fram som en ersättning för platina, som är betydligt dyrare än rent guld.

 

Rödguld (18K)

Rödguld är den äldsta och vanligast förekommande guldlegeringen. Nyansen går som namnet antyder mot rött, vilket man åstadkommer genom en blandning av silver och koppar. Dessa metaller motsvarar 25% av legeringens innehåll, vilket likt vitguld består av 75% rent guld. I norden har rödguld traditionellt alltid varit populärt, medan den gulare nyansen (likt rent guld) är mer populärt i sydeuropa.

Roséguld är en variant av rödguldet som är den dominerande legeringen till smyckestillverkning i Sverige. Innehållet består till 75% av guld, 8-9% silver och 17% koppar. Det finns även fler varianter, bl a Hamilton som är namnet på en gulare legering.

 

Om du köper eller säljer guldsmycken privat, kontrollera alltid smyckets guldstämplar. Vill du se eller köpa guldsmycken av olika typ rekommenderas ett besök på Hedbergs hemsida.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>