DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Läs mer om hur du köper silver billigt från Tyskland!

Guldsmycken

Guldsmycken – Hur står det sig som investering eller för att bevara värde? Guld är ju alltid guld, vilket är i en sk. “bull market”, dvs i en uppåtgående trend. Är det då en bra idé att köpa guldsmycken för att bevara värdet på sitt kapital?

Guldsmycken

Den största skillnaden mellan så kallat investeringsguld (guldmynt och guldtackor) jämfört med guldsmycken är att det förstnämnda har enbart som uppgift att agera som inflationssäkrad sparform, medan det andra har praktiska användningsområden. Mynt har visserligen använts som betalningsmedel, vilket det inte längre gör i de flesta delar av världen. Guldtackor är ännu mer för att bevara kapital mot inflation, medan smycken används för prydnad.

Både i modern tid och historiskt har guld varit en symbol för välstånd, status och rikedom, något det fortfarande står för. Detta är mer aktuellt idag än någonsin om man räknar in stigande guldpris. I västvärlden står dock en fet aktieportfölj (beståendes av digitala värdepapper man aldrig kan hålla i sin hand) mer för rikedom än vad guld gör. Det är min uppfattning att guldsmycken, i alla fall i Sverige, mer är uppskattat för sitt utseende och färg än som ren statussymbol. De flesta i Sverige har trots allt ingen aning om guldpriset och dess utveckling.

Så är guldsmycken en bra investering? Både ja och nej, beroende vad man jämför med. Oftast köper man guldsmycken av en guldhandlare, exempelvis Hedbergs Guld. Jämfört med 24 karat investeringsguld så är smycken en dålig investering, då man även betalar för hantverket. Guldsmycken är dessutom oftast i 18 karat legerat med andra metaller för att tåla mer slitage, dvs det är ej rent guld. Detta är anledningen att man ej får marknadspris när man säljer sitt guld, eftersom det måste analyseras och renas för att omvandlas till 24 karat. Är smyckena i fint skick kan du dock få betalt även för hantverket, och inte enbart för själva metallen.

Jämfört med andra sorters konsumentprodukter som exempelvis elektronik är dock guldsmycken en betydligt bättre investering. Guld har alltid ett värde, och pga bland annat inflation så ökar priset över tid. Elektronik och andra varor tappar däremot värde pga nya tekniker som kommer ut på marknaden, samt pga slitage.

Sammanfattning

Guldsmycken skall enligt mig inte ses som ett alternativ till investeringsguld, utan snarare som något man skall använda praktiskt. Nackdelen är att man betalar för annat än själva metallen (hantverket), vilket man kanske inte får tillbaka vid en framtida försäljning. Fördelen är dock att det behåller en del av sitt värde över tid, och betraktas som värdefullt av alla människor. Vid en eventuell valutakollaps blir guld hårdvaluta när papperspengar är värdelösa, och guldsmycken kan då eventuellt användas som betalningsmedel.

Även om guldsmycken framstår som en dålig investering så går det aldrig att förneka det symbolvärde metallen medför. En vigselring är exempelvis det ultimata beviset på den kärlek man har till den man vill dela sitt liv med. För den som går i köptankar rekommenderas ett besök hos Hedbergs Guld som har ett stort utbud av ringar, halsband med mera. Just nu har de 200 kr rabatt om man handlar för 2000 kr eller mer om man anger rabattkoden “kuponov”. Erbjudandet gäller hela november 2011.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

5 comments to Guldsmycken

 • [...] : Guldsmycken | Guld och Silver This entry was posted in Guldpris nyheter and tagged guldpriset, köper guld. Bookmark the [...]

 • Henrik

  Ett bra alternativ är att köpa guldsmycken på andrahands marknaden t ex på Pantbanks auktion. Då är priset mer i linje med vad man kan sälja det för sen, dock tar pantbanken ofta 10-20% i avgift.

  • De extra procenten (ganska många sådana dessutom) borde i såfall göra även den sortens affär dålig om man är ute efter “billigt guld”, men säkert utmärkt om man vill köpa guldsmycken till bra pris. Jag har själv aldrig handlat från pantbanker, men studerat en del auktioner.

 • Henrik

  Investerings guld och framför allt silver säljs ju också till ett högre pris än spotpriset.

  Guldmynt kan ha 10-15% överkurs.

  Silver kanske 30% på grund av momsen.

  Vad jag sett kan ibland silvervärdet i silverskedar (80% renhet) på auktion köpas billigare än silvervärdet investeringsmynten.

  Sen har man ju glädjen av smycken och silverbestick etc. Jag har även hört att försäkringar täcker smycken bättre än mynt/tackor då man bara kan ha mynt/tackor för 25000kr i hemmet. Har dock inte undersökt närmare. Bankfack är ju ett alternativ men kostar pengar.

  Placeringar med kort tidsperspektiv görs nog bäst i derivat eller EFTer då transaktionskostnaden är lägre.

  • Ja, man får helt enkelt välja vilka objekt som är värda att köpa hos auktionshus. Själv förstår jag inte riktigt hur folk kan köpa exempelvis guldmynt till sådana överpriser.

   Själv täcker min hemförsäkring bara myntsamlingar för upp till 25000 kr. Isåfall rekommenderar jag kassaskåp och/eller bankfack om man har större mängder.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>