DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Läs mer om hur du köper silver billigt från Tyskland!

Hur investerar du?

Du, liksom jag, som är intresserad av ädelmetaller har antagligen en strategi bakom dina inköp, medveten eller omedveten. Jag går därför igenom lite olika sorters personligheter och vad dessa kan tänkas innebära, och vilka för- eller nackdelar varje strategi har vid olika scenarion. Håll tillgodo!


Numismatikern

En numismatiker samlar framförallt på mynt men även sedlar, och intresset ligger mer i det historiska värdet snarare än innehållet av guld eller silver. Du betalar gärna bra för svåra mynt och vårdar din myntsamling som det vore en familjemedlem. Troligen är du mycket kunnig inom monetär historia, årtal och historia i allmänhet. Egentligen spelar det ingen större roll för dig om mynten är gjorda av koppar eller guld, så länge de är rariteter och har en intressant historia att berätta.

Investeringsmynt är inte särskilt intressanta för dig eftersom de är nytillverkade och inte har varken cirkulerat som valuta eller hittats nedgrävda!

Kommentar:

Undertecknad är själv inte så insatt i den numismatiska delen av myntsamlandet i Sverige, men troligen finns det fler numismatiker i landet än rena ädelmetallinvesterare. Här är själva samlandet en källa till tillfredsställelse snarare än att känna sig “rik” eller säkra kapital.


Investeraren

Du är ekonomiskt intresserad och gillar att investera ditt kapital för att få det att växa. Troligen sitter du redan med en stor värdeportfölj som innehåller värdepapper som aktier och fonder till största delen, men diversifierar med fysiskt guld eller silver. Framförallt guld lyfts fram i ekonomimedia som en bra hedge mot börsen, något du tagit fasta på.

Samlarvärde intresserar dig inte nämnvärt, du är enbart intresserad av själva metallens värde och köper därför gärna guld- eller silvertackor med låg premie, eller kanske Krugerrand som du förvarar i bankfack. Du säljer gärna ditt metallinnehav vid nästa pristopp för att ta hem vinsten och placera om pengarna i lågt värderade aktier. Det är även troligt att du äger guldcertifikat snarare än den fysiska varan pga enklare (och mer kortsiktig) handel.

Kommentar:

Detta är troligen en relativt vanlig strategi bland dem som spekulerar i värdepapper. Ädelmetallerna har ingen större betydelse mer än som en hedge och spekulationsobjekt på några års sikt. Bakomliggande makroekonomiska sanningar är antingen okänt eller ointressant för investeraren, det är börsens fundamenta och tillväxt som är grundbulten i investeringsstrategin.


Pessimisten

Pessimisten är mycket intresserad av makroekonomi och vad som händer i världen, men spottar åt de traditionella mediekanalerna där de vänder kappan efter vinden dagligen. Du kan allt om hur det monetära systemet är uppbyggt och har lika bra koll på din egen ekonomi som på fractional reserve banking. Din framtidstro är starkt präglad av pessimism pga inkompetenta politiker och giriga storbanker, vilket du tror kommer leda till en ofrånkomlig kollaps av världens alla fiatvalutor. Hade du fått bestämma skulle vi haft kvar guldmyntfoten och en stabil ekonomisk utveckling som inte drivs av spekulation.

Pga ditt tänkande investerar du hellre i fysiska ädelmetaller än att ha pengar på banken. I en situation då valutorna tappar i värde eller blir rent av värdelösa, skulle betalningsmedel i en standardiserad form bli det bästa alternativet, vilket gör att du helst köper investeringsmynt i silver eller tackor á 1 Troy ounce.

Samlarvärde är inget av intresse, då premien på dyra mynt kommer försvinna när ädelmetallerna återgår till att bli betalningsmedel, hellre då köpa vanligare mynt till lågt styckpris. Det är även bättre att kunna köpa mjölk och bröd med små medel än komma dragandes med stora silvertackor, tänker pessimisten.

Kommentar:

Det finns en liten men växande skara i Sverige med denna inställning, vilket är desto vanligare i exempelvis USA. Det är inte vad man kan tro, en liten undergroundrörelse av domedagsprofeter som leder denna skara. Tvärtom, ett fåtal politiker och välutbildade ekonomer i olika länder som vågar sticka ut hakan är dem som förutspår fiatvalutornas krasch, ett budskap långtifrån alla människor kan ta till sig.

Även om man inte vill anamma tankesättet fullt ut så bör man vara medveten om att valutor har kraschat förr och troligen kommer göra det igen. Att skydda en del av sitt kapital med fysiska ädelmetaller är därför något alla borde göra. Skulle världsekonomin komma på rätt köl igen så har man i alla fall en extra buffert som kan säljas vid behov.


Undertecknad är en blandning av alla tre personlighetstyper, även om jag drar mer åt “pessimisten” än åt något annat håll. Vilken personlighet är du?


Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

2 comments to Hur investerar du?

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>