DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Läs mer om hur du köper silver billigt från Tyskland!

Hur man handlar ädelmetaller

För den som vill handla med ädelmetaller finns två alternativ, bägge med sina för- och nackdelar. Jag förklarar mer!


Börshandlade certifikat, ETF:er (Exchange-Traded Funds)

På världens börser kan man investera direkt i en råvara, köpa till ett visst pris och sälja för ett annat, förhoppningsvis högre pris. Detta sker med s.k. råvarucertifikat, vilka handlas med en bestämd löptid eller på obestämd tid. Syftet är att man skall förhandla om att få en viss mängd råvara levererad om t ex 3 månader, till ett visst pris. Dagens handel sker dock till största del utan leverans, man spekulerar alltså egentligen bara i priset på den underliggande råvaran. Handel med certifikat sker via aktiedepå eller kapitalförsäkring hos t ex Avanza, på i stort sett samma vis som med aktier.


ETF-marknaden är manipulerad

När det handlar om certifikat med ädelmetaller kallas detta för “pappersguld” eller “papperssilver”. Den stora nackdelen som gör att jag avråder till denna handel är att certifikatmarknaden är starkt manipulerad av de största aktörerna (centralbanker) för att hålla ner priset på t ex guld. Ett exempel på detta är att den öppna  marknaden är villig att betala mer för guld och silver än det s.k. spotpriset som bestäms två gånger dagligen på råvarumarknaden. Att spotpriset inte är högre än det är beror på att centralbankerna vill ha kontroll över valutan och inte att framförallt guld skall anses vara mer värdefullt och pålitligt än pengar.

Samtidigt är mängden guld kopplat till certifikaten (vilka är ett löfte om leverans) många gånger högre än den totala mängden fysiskt guld som faktiskt finns tillgänglig.

Skulle vi få allvarlig instabilitet i världsekonomin (pga t ex krig) eller om man tappar förtroendet för t ex us-dollarn (vilket redan håller på att inträffa) så skulle folk börja kräva leverans av fysiskt guld i sina certifikat, vilket det alltså inte finns täckning för. Resultatet skulle troligen bli en kraschad råvarumarknad, guldpriser som skjuter i höjden, att många blir utan leverans av guld samt allvarliga ekonomiska konsekvenser.

Dessutom kan den som ställer ut certifikaten gå i konkurs, vilket gör dem värdelösa. Du får även betala en liten avgift för varje dag du äger ett råvarucertifikat, och får betala skatt om du säljer med vinst, precis som vid aktiehandel.

Personligen anser jag att pappersguld endast skall användas kortsiktigt och inte som “säkerhet” i en värdeportfölj.

Credit Suisse guldtackor

Fysiska ädelmetaller

Det absolut säkraste alternativet för den som vill bevara värdet (stå emot inflationen) på sina investerade pengar och samtidigt tjäna på ett stigande pris, är att investera i fysiska tillgångar. Nackdelen jämfört med certifikat är att guldmynt och tackor är krångligare att köpa och sälja, men uppvägs av att enbart du själv förfogar över dina tillgångar och dessutom slipper betala reavinstskatt eller andra avgifter för att äga dem.
All handel kan ske privat, du kan köpa och sälja av och till vem du vill, och vinster du gör behöver inte deklareras. Varken banker, myndigheter eller någon annan har alltså insyn i dina privata affärer med ädelmetaller.


I Sverige är det moms på nytt silver, medan guld är helt skattebefriat. Man kan även köpa och sälja på andrahandsmarknader som t ex Tradera (och slipper momsen), men med risken att man kan råka ut för förfalskningar eller bedragare. Säkrast är alltså att köpa från butiker som t ex Liberty Silver, vilka även köper ditt guld/silver om du vill omsätta dina ädelmetaller till pengar. Det finns även många andra butiker på nätet, samt guldhandlare och pantbanker som tar emot dina mynt och tackor. På Tradera är det heller oftast inga problem att få sålt till ett bra pris. Liberty Silver köper dock tillbaka sina egenpräglade mynt till priser som uppdateras dagligen.

Fysiskt guld och silver bör med fördel förvaras i bankfack pga att det är stöldbegärligt, samt behållas under lång tid. Ädelmetaller är alltså först och främst en värdesäkring och en långsiktig investering, ingenting man spekulerar kortsiktigt i.


Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>