DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

I vilka former kan man köpa ädelmetaller?

När man vill investera i ädelmetaller (guld, silver, platina eller palladium) så finns det lite olika alternativ. Hit räknar vi inte smycken som är en vara snarare än en investering. Du kan dock sälja ditt smyckesguld du redan äger och köpa investeringsguld/silver för pengarna.


Investeringsmynt

Det man har att välja på när man vill investera är mynt eller tackor. Mynten är inriktade mot samlare medan tackorna mer är inriktade mot investerare. Den största skillnaden mellan dessa är att man får betala ett högre pris för mynten (premie) än vad marknadspriset för själva ädelmetallen är. Detta beroende på kostnaderna som är förknippade med att framställa och prägla mynt med vackra och avancerade motiv, medan tackor oftast inte har lika mycket finlir bakom framställningen och därmed kostar mindre per gram.

Silver Eagle 2009Bilden till vänster föreställer ett par amerikanska Silver Eagles vilka är nordamerikas officiella investeringsmynt, vars innehåll garanteras av den amerikanska staten. Renheten är 99,99% silver och vikten är 1 Oz (uns på svenska) vilket är lika med 31,1g.

Andra storlekar är förekommande, speciellt bland guldmynten som kan finnas i t ex 1/10, 1/4 och 1/2 Oz.
Förutom Silver Eagles hör Canadian Maples, Australian Kookaburra och Chinese Panda bland de mest populära samlarmynten. Framförallt de senare betingar en ganska hög premie, mestadels beroende på att de skiftar motiv för varje årgång samt präglas i små kvantiteter. Alla dessa mynt finns även i guld och vissa finns även i platina.

Bland guldmynten hör sydafrikanska Krugerrand till de absolut vanligaste, då det är det överlägset mest präglade guldmyntet i världen och även är lagligt betalningsmedel i hemlandet.

Investeringstackor

PAMP Suisse guldtacka 10gTill vänster ser ni en guldtacka på 10 gram från Schweiziska Pamp Suisse. Guldtackor finns i allt ifrån 1 gram upp till flera kilo i storlek, vilket gör det enkelt även för den med lite kapital att köpa guld. Dock skall man ha i åtanke att ju mindre mängd investeringsguld man köper, desto högre pris får man betala per gram.

Tackor finns både som präglade (likt den till vänster) med vackra detaljer, och gjutna som är rundare och ojämna till utseendet. De senare är mer för investering än som samlarobjekt.

Förutom ovan nämnda finns det även gott om samlarmynt ute på marknaden som utgivits till minne av olika historiska händelser. Även den svenska Riksbanken ger regelbundet ut minnesmynt, då oftast i silver.


Kom ihåg: investeringsmynt är inte giltiga betalningsmedel i Sverige! Endast Riksbankens minnesmynt kan användas till betalning, men det nominella värdet som är tryckt på myntet är oftast mindre än metallvärdet så även dessa är mindre lämpliga som betalningsmedel. Sälj dem till samlare om ni behöver pengarna!

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>