DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Läs mer om hur du köper silver billigt från Tyskland!

Köpa silver i Norge

Ädelmetallforum.se har en av våra flitigaste användare skrivit ett utmärkt inlägg om den norska momslagstiftningen och vad denna säger om silver. I Sverige har vi som bekant 25% moms på silver, vilket gör det mindre attraktivt för inköp i vårt avlånga land. I Norge ser det dock lite bättre ut, vilket gör att det kan vara fördelaktigt att inhandla det där. Se inlägget nedan och besök gärna tråden på forumet för att läsa hela diskussionen. Gå gärna med och registrera er, det är gratis!

Livet som silverinvesterare i Sverige är som bekant inte lätt: moms på 25%, och försöker man dra nytta av de lägre momssatserna i  andra EU-länder – ja då finns det årliga exportkvoter som fylls redan första veckorna av det nya året. Återstår då att vända så till begagnatmarknaden på exempelvis Tradera eller då det fåtalet dyra handlare som är sverigebaserade. Ett annat alternativ är att helt enkelt resa ner till Tyskland och handla på plats.

I det vanligtvis så avgifts- och skatteälskande landet Norge är situationen dock annorlunda! Där är nämligen giltiga betalningsmedel konsekvent undantagna momsbeskattning, alltså även silvermynt med angett värde, exempelvis Silver Maples, American Eagles, Lunar-mynt och Silverpandor. Alltså: mynt som man, om än även strikt teoretiskt, kan eller har kunnat handla för är momsbefriade!

Lagarna som hanterar detta hittar vi i Lov om merverdiavgift. Den första paragrafen som är intressant är § 3-6 del d) där giltiga betalningsmedel undantas från merverdiavgiftsloven:

 

Lov om merverdiavgift (merverdiavgiftsloven):

§ 3-6. Finansielle tjenester
Omsetning og formidling av finansielle tjenester er unntatt fra loven, herunder
a)    omsetning av forsikringstjenester
b)    omsetning av finansieringstjenester, likevel ikke finansiell leasing
c)    utføring av betalingsoppdrag
d)    omsetning av gyldige betalingsmidler
e)    omsetning av finansielle instrumenter og lignende
f)    forvaltning av verdipapirfond
g)    forvaltning av investeringsselskap

Vidare har vi §3-18, där frimärken, mynt och sedlar som samlarobjekt är undantagna från lagen. Detta undantag är applicerbart på mynt och sedlar som en gång varit, men ej längre är, giltiga betalningsmedel.

Lov om merverdiavgift (merverdiavgiftsloven):

§ 3-18. Frimerker, sedler og mynter
Omsetning av frimerker, sedler og mynter som samleobjekt er unntatt fra loven.

Tollen har matnyttig information på sin hemsida.

Dessa två undantag kombinerade gör att det för den i Norge bosatta silverinvesteraren finns goda möjligheter att köpa silvermynt till mycket fördelaktiga priser. Momsfriheten gör naturligtvis att priserna inom landet är om inte låga så åtminstone acceptabla. Nya aktörer har hjälpt till att trycka ner marginalerna och det finns att och annat fynd att göra på andrahandsmarknaden. Några länktips:

www.ka-rasmussen.no
www.silverinvest.no
www.goldsource.no
www.realverdier.no
www.qxl.no
www.finn.no

För att få maximal mängd silver för sina pengar bör man dock försöka sig på import till Norge, t.ex. från en hårt konkurrenssatt marknad som den tyska. Tack vare att Norge inte är med i EU omfattas norrmän inte av exportkvoter. En annan stor fördel är att tyskarna de facto exporterar, och därmed inte behöver momsbelägga mynten!
En snabb prisjämförelse (länkarna och priserna gäller när jag skriver detta och kommer naturligtvis ändras) på ett vanligt mynt, 1 oz Silver Maple Leaf:

Sverige: Liberty Silver: 367 Sek (vid export till Norge: 327 Sek)
Norge: Goldsource 246,93 Nok = 283.31 Sek
Tyskland: Auruminvest 28.79€ = 256.33 Sek (vid export till Norge)

Att importera till Norge är i grunden väldigt enkelt: hitta en leverantör som verkar seriös, beställ, betala (oftast genom banköverföring) och hämta paketet på det lokala postkontoret någon vecka senare. Det finns några saker man bör tänka på, och några fallgropar man kan råka ut för.
Först och viktigast: Varorna måste förtullas vid ankomst till Norge om köpet skett i ett land som momsbelägger mynt (Tyskland)! Förtullas inte paketet så erhåller inte säljaren nödvändiga dokument för att kunna bevisa export. “Normalt” sköter posten förtullningen och köparen behöver inte lyfta ett finger, men då och då slinker ett paket igenom och då måste köparen uppsöka sitt lokala postkontor för att få tulldokumenten stämplade och faxa eller scanna+maila en kopia till säljaren. Om inte detta görs krävs köparen på moms av säljaren och i förlängningen riskerar vi att säljaren väljer att sluta sälja till Norge. Väldigt viktigt att detta fixas så snabbt som möjligt!
Ett enkelt sätt att öka chanserna för att varorna förtullas är att se till att beställa en såpass stor mängd att paketet väcker posttjänstemännens/tullarnas uppmärksamhet. Någon tysk leverantör har minsta beställningsvärde på 5000€ för export till Norge, så i den storleksordningen bör man röra sig.

Ett annat fel som kan uppstå är att köparen krävs på moms. Betala inte och hämta inte ut paketet utan kontakta posten (tele-nr finns på avin)! Sannolikt har posten förtullat paketet felaktigt och betalt moms som nu köparen krävs på. Ring posten, förklara med hjälp av paragraferna ovan och kräv att de rättar till felet. Gå inte med på att du ska sköta kontakten med tull osv. utan försök i första hand få posten själva att ordna upp sina misstag. När detta drabbat mig har tullare fått åka till mitt postkontor, öppnat paket och därefter faxat intyg till postens huvudkontor. En jävla cirkus minst sagt.

Ibland, observera ibland, vill posten ha en hundralapp för förtullningsbesväret, sk. “fortollingsgebyr”.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>