DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Krugerrand

Krugerrand

Krugerrand (1967-)


Det välkända sydafrikanska guldmyntet Krugerrand (även Krügerrand) är ett mynt värt att ha i sin samling. Den är en utmärkt investering, lätt att få tag i och tål att användas som valuta. Läs mer här nedan!


Krugerrandens historia

Krugerranden introducerades redan 1967, och var tänkt att användas som valuta. Till skillnad från t ex den brittiska Sovereign som har ett nominellt valutavärde tryckt på mynten, så har Krugerranden inget sådant. Dess värde påverkas alltså enbart av marknadspriset för guld, och detta är ganska enkelt att ta reda på då myntet innehåller exakt 1 Oz (31,1 gram) rent guld.

Myntet var ett giltigt betalningsmedel i Sydafrika redan från första utgivningsåret, men pga apartheid så förbjöds import av Krugerrand till många västländer under 1970- och 80-talet. Sanktionerna hävdes dock 1994 när apartheidsystemet avskaffades och myntet kunde fritt exporteras igen.

Runt 1980 stod Krugerranden för hela 90% av marknaden för guldmynt i världen. Dess framgång bland samlare och investerare bidrog till att andra länder gav ut sina egna officiella mynt som t ex Nordamerikas Gold Eagle eller Kanadas Gold Maple Leaf. Samma år började Krugerranden även ges ut i mindre storlekar, 1/10, 1/4 och 1/2 Oz.

Fram till 2008 har 46 miljoner Oz guld präglats i form av Krugerrand. Än idag finns fler exemplar ute i världen än samtliga övriga guldmynt tillsammans.


Egenskaper

Myntet består därför av en legering av 91,67% rent guld (22 karat) och resten koppar. Detta gör myntet slitstarkt för att tåla valutacirkulation, till skillnad från de flesta övriga investeringsmynt som ofta är i 24 karats guld. Vikten är 33,93 gram, av vilket exakt 31,1 gram är rent guld. Myntet är 32,6 mm i diameter och har en tjocklek på 2,74 mm.


Utseende

Framsidan av myntet har en avbildning av Paul Krüger, fyrfaldig president av Sydafrika mellan åren 1883–1900. Baksidan visar en antilop, en s.k. “Springbok” och texten på myntet är både på engelska och på afrikaans.


Krugerrand som investering

Myntet finns att köpa både av mynt- och ädelmetallhandlare, och finns även att hitta då och då på Tradera. Då guld är momsbefriat rekommenderas dock kommersiella handlare framför nätauktioner, pga risken att råka ut för förfalskningar eller blåsningar. Priset på guld blir dessutom oftast inte speciellt mycket lägre på andrahandsmarknaden. Krugerrands är välkända över hela världen och en mycket likvid investering. Att sälja den vidare är därför inga problem.

Krugerranden har en premie på ca 5% över spotpriset på guld.

Liberty Silver får in Krugerrands då och då, men säljer snabbt slut pga hög efterfrågan. Du kan även kolla på Tradera här om de har några auktioner på Krugerrands.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>