DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Läs mer om hur du köper silver billigt från Tyskland!

Material som kan förväxlas med ädelmetaller

Jag har ett par gånger fått mail från folk som skall åka utomlands och i tron på att göra ett klipp, tänkt köpa med sig guld hem. Bara för att man handlar i ett billigt turistland och får erbjudande om att köpa guld “billigt”, betyder INTE att man kan få guld till fyndpris! Guld har ett värde världen över, och erbjuds man guld under spotpris så vill antingen försäljaren lura dig eller så är han korkad. Vilket är mest troligt?

Hur som helst, även på hemmaplan i Svedala finns många nitar att gå på när det gäller ädelmetaller. Många metaller och varianter kan se ut som äkta ädelmetall, men antingen bara innehålla en bråkdel av det utlovande innehållet, eller inget alls. Nackdelen med dessa föremål är att det är bekymmersamt att fastställa det faktiska guldinnehållet, vilket gör att ÄKTA guldföremål är att föredra, exempelvis guldtackor. Det finns inga enkla sätt att komma över äkta ädelmetaller till vrakpriser, utan alla får inhandla det på samma sätt och vara vaksamma, så länge man gör affärer mellan privatpersoner.

Här nedan listar jag några olika material som enkelt kan förväxlas med äkta ädelmetaller. Informationen kommer från Statens Provningsanstalt.

 

Förgyllning

En förgyllning är ett metallföremål som är belagt med ett tunt, tunt lager med guld. Det åstadkommer man genom elektrolys, och ger ett guldlager som ofta är tunnare än 2 tusendels milimeter. Att köpa ett sådant föremål i tron att det är massivt guld är alltså en ren förlust.

 

Gulddoublé

Gulddoublé skapas på samma sätt som en förgyllning, men har ett något tjockare lager av guld, mer än 4 tusendels mm.

 

Guldplätering

Den tjockaste sortens guldöverdrag, och skapas genom att en guldplåt läggs över ett oädelt föremål. Skiktet är oftast tjockare än 8 tusendels mm. Om du någon gång hittar föremål som sägs vara guldpläterade, då vet ungefär vilken tjocklek det faktiska guldinnehållet har. Ha detta i åtanke när du letar efter guldmynt eller tackor på Tradera, där replikor och kopior som är guldpläterade ofta säljs, men med dåliga beskrivningar som kan ge intryck av att det är “äkta guld”.

 

Guld på silver

Samma princip som ovan, men med skillnaden att föremålet är av silver och ej en oädel metall. Det är fortfarande svårt att konstatera innehåll och äkthet, även om silver har ett större värde än en oädel metall.

 

9K guld

Detta är en legering innehållandes 37,5% (9 karat) guld och resten kan bestå av koppar, silver och zink. 9 K innehåller visserligen guld, men får INTE kallas för “äkta guld”. Gränsen för detta går vid 58,5% (14 K).

Mässing

Mässing är även det en legering, bestående av koppar blandat med 4-45% zink. Kan till färgen vara väldigt likt guld.

Tombak

Tombak innehåller koppar blandat med mindre än 20% zink.

 

Gulmetall

Innehåller koppar blandat med mer än 20% zink.

 

Brons

En legering av koppar blandat med ca 10% tenn.

 

Malm

Innehåller koppar, zink, bly och lite tenn.

 

Rhodierat silver

Silversmycken som ytbehandlats med rhodium för att likna vitguld. Rhodium i sig är värdefullt, men med de små mängder de förekommer på smycken påverkar det inte priset nämnvärt.

 

Nysilver

Ett vanligt missförstånd är att släktklenoderna i form av matsilver är av äkta silver. I många fall är det nysilver, vilket är en legering 64% koppar, 24% zink och 12% nickel, och därmed inget silver alls. Däremot kan föremålen ofta vara försilvrade genom elektrolys och framstå som äkta silver, vilket dock ej gör föremålen värdefulla.

Nysilverföremål stämplas ibland med EP eller EPNS som står för “Electro Plated” och “Electro Plated Nickel Silver”. I Sverige benämns denna förkortning ofta som “Extra Prima Ny-Silver”. Du kan läsa mer om nysilver genom att klicka här.

 

Alpacka

Alpacka är en nysilverlegering som innehåller mycket nickel. Precis som ovan innehåller den inget äkta silver. Föremål (ofta matsilver) som är tillverkade i Alpacka stämplas ofta med ALP.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

2 comments to Material som kan förväxlas med ädelmetaller

 • Jimmy

  På tradera har jag även sett så kallat germansilver som väl påminner om nysilver om jag minns rätt och således inte heller innehåller nåt silver. Dessutom dyger ibland HGE-guldmynt vilket väl är nån nån variant på plätering.

  Tack för en intressant sida.

  • Germansilver kan vara värt att kolla upp och lägga till i listan. Alla typer av pläteringar riskerar att lura folk, även om jag tycker det är upp till var och en att vara påläst innan man köper. Tack för komplimangen!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>