DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Morgan Dollar

Morgan Dollar 1878-CC

Morgan Dollar (1878-1921)

Ett av de allra mest populära samlarmynten är Morgan Dollar från USA. Detta är inte ett renodlat investeringsmynt, utan ett historiskt mynt som använts som valuta på västkusten i Nordamerika under åren 1878-1921. Tänk vilda västern, silvergruvor och små nybyggarstäder så får ni säkert en bild i huvudet av myntets historia!

Vad som gör Morgan Dollar intressanta i investerarsynpunkt är dess storlek samt höga silverinnehåll. Myntet väger 26,73 gram (jämfört med investeringsmynt på 31,1 gram) och innehåller 90% rent silver och 10% koppar. Detta motsvarar 24,057 gram finsilver, och betingar ett rent silvervärde på ca 100 kr. Myntet är alltså ganska stort för att vara numismatiskt. Utöver detta har myntet ett samlarvärde, beroende på skick och ursprung.

Historia

På 1870-talet i Nevada bröts så mycket silver att marknaden riskerade att kollapsa tack vare mycket stora fynd. Silvret behövde helt enkelt användas till någonting för att inte förlora sitt värde, och efter ett avtal med den amerikanska staten genom Bland-Allison Act bestämdes det att silvret skulle köpas och användas till valuta.

Designen skapades av George T. Morgan, och myntet började präglas i enorma mängder i fem städer: Philadelphia, Carson City, Denver, New Orleans och i San Fransisco. Tanken var att Morgan Dollar skulle bli den nya valutan, men tvärtom vad man kan tro så blev inte myntet speciellt populärt bland folket. Den stora diametern och tunga vikten gav myntet öknamnet “cartwheel” (vagnshjul) och själva motivet ansågs inte vara speciellt vackert.

Den enorma mängden mynt gjorde dessutom att stora kvantiteter förblev liggandes i statens bankvalv utan att komma ut i cirkulation, vilket idag fått till följd att det inte är särskilt svårt att hitta Morgan Dollar i sk. “mint condition”, dvs ocirkulerade. Mer än 500 miljoner mynt präglades totalt mellan 1878 till 1904. 1918 smältes dock mer än 270 miljoner Morgan Dollar ner tack vare genomförandet av Pittman Act, vilket innebar att silvret skulle användas som ekonomiskt stöd till Storbritannien under första världskriget. 1921 präglades dock 86 miljoner nya mynt, men avslutades 1922 då Peace Dollar infördes för att fira slutet på kriget.

Myntet blev inte populärt förrän långt senare, och ytterligare många mynt smältes ned av privatpersoner när silverpriset steg. Inte förrän 1972 när den amerikanska staten auktionerade ut sina sista högar med Morgan Dollars som var präglade i Carson City väcktes samlarintresset på allvar. Detta mycket tack vare att just mynten från Carson City hör till de mest ovanliga pga små kvantiteter.


Morgan Dollar som samlarobjekt

Idag hör Morgan Dollar bland de mest populära silvermynten, dels beroende på sitt inneboende värde, dels pga den relativt stora mängden existerande mynt och dels pga de olika utgåvorna. Carson City hör som sagt till de mest svåråtkomliga och eftertraktade präglingsserierna, och det existerar även proof-utgåvor som är extremt svårhittade. Man vet inte ens säkert hur många av dessa som existerar, men skulle man ha den osannolika turen att komma över en av dessa så kan man räkna med att få sålt det för stora summor. Det finns även ett antal olika kända felpräglingar, vilka även dem är mycket eftertraktade samlarobjekt.


Utseende

Mynten är som sagt inte helt svåra att få tag i, även i gott skick utan nämnvärt slitage pga förvaring i bankvalv under många år. Framsidan av mynten visar Lady Liberty och texten “E Pluribus Unum” samt präglingsåret för myntet. Baksidan (som är upp och nedvänd) visar den klassiska örnen hållandes tre pilar och en olivkvist samt texten “United States of America, One Dollar” och “In God We Trust”.

Precis ovanför bokstaven “D” i Dollar på baksidan finns ofta ett märke som visar var myntet är präglat, t ex “S” för San Fransisco Mint. Det är dock vanligt förekommande att ingen bokstav finns alls.

Sammanfattning

Morgan Dollar är ett stort och fint mynt med både historia och ett metallvärde. Det är ganska lätt att få tag i till hyfsade priser, allt beroende på skick och ursprung. Jag rekommenderar det både för nybörjarsamlare (som mig själv) och till ädelmetallsinvesterare, då myntet både är lätt att köpa och sälja och bevarar din investering tack vare högt silverinnehåll.

Morgan Dollar kan du hitta på andrahandsmarknader som Tradera där de säljs regelbundet.

.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>