DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Oscar II Guldmynt

Oscar II Guldmynt 1890 20kr

Oscar II Guldmynt (1873 – 1902)


Guldmynt med Oscar II är ett stycke svensk historia som är populärt bland samlare både i Sverige och utomlands. De är sällsynta i bra skick, och endast en liten del av alla mynt som präglades finns idag kvar.

Historia

Oscar II var den kung som införde guldmyntfoten i Sverige år 1873. Mynten är de första i guld av valören krona som präglades i Sverige, vilket ger dem ett historiskt värde. Guldmynt förekom tidigare i Sverige, men då som Mark och Dukater.

Under 1814-1905 var Sverige i union med Norge, med Oscar II som gemensam regent. Mynten har därför texten “Oscar II Sveriges och Norges Konung” samt “Brödrafolkens väl”. Många av guldmynten lagrades i Norges Banks valv som guldreserv, men förflyttades tillbaka till Sverige i hemlighet den 9:e april 1940 pga Tysklands invasion.

Hela 39 tunnor guldmynt förflyttades med tåg och fiskebåtar upp till Tromsö i Nordnorge, sedan med linjeskepp över till England och vidare till Sverige. Hela guldskatten låg sedan orörd i bankvalv över 40 år, fortfarande i orginalsäckar från Norges Bank.


Oscar II guldmynt som samlarobjekt och investering

Det stigande guldpriset under åren har dock gått illa åt utbudet av guldmynt med Oscar II, som smälts ned i stora mängder och gjorts om till bl a smycken. Idag beräknas endast 10% av mynten finnas kvar, vilket gör det svårt att hitta dem av bra kvalité.

Vid införandet av guldmyntfoten sattes guldpriset till 2,48 kr per gram, vilket gör att myntens nominella värde speglar dåtidens guldpris. Mynten finns i valörerna 10 kr, 20 kr samt även 5 kr. Se nedan:

Valör Vikt i guld Finhalt Guldvärde år 1873, cirka Guldvärde 2010-08-01
Oscar II 5 kr 2,24 gram 0,900 4,99 kr 551 kr
Oscar II 10 kr 4,031 gram 0,900 8,99 kr 992 kr
Oscar II 20 kr 8,065 gram 0,900 18,00 kr 1985 kr

Man kan alltså enkelt konstatera att guldpriset mätt i svenska kronor har ökat mer än 100 gånger i värde sedan guldmyntfotens införande år 1873. Det kan tilläggas att det tillkommer samlarvärde på mynt med Oscar II, så siffrorna ovan speglar endast guldvärdet.

Vill man endast investera i guld och så billigt som möjligt bör man leta efter guldmynt med slitage som inte betingar något större samlarvärde. Är man seriös samlare kan det dock vara roligt ha ett fint exemplar i samlingen, men då får man räkna med att betala mer.

I Tradera-widgeten i högerspalten hittar ni auktioner med både dukater och guldkronor till försäljning, eller klicka här för att se alla auktioner med Oscar II-mynt.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>