DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Palladium

Palladium (Pd) är en sällsynt silver-vit ädelmetall som upptäcktes 1803 av William Hyde Wollaston. Den har ett flertal praktiska användningsområden som gör den eftertraktad, och kan även användas som investering.


Naturligt palladium

Historia

Palladium upptäcktes år 1803 av William Hyde Wollaston. Det uppkallades efter asteroiden Pallas, som i sin tur hade upptäckts två år tidigare. Asteroiden fick sitt namn från “smeknamnet” som den grekiska gudinnan Athena fick efter att ha besegrat Pallas, och tog över namnet från den besegrade.

Wollaston hittade palladium i råmalm med platina som han behandlade med kemikalier för att utvinna metallen. Förr i tiden användes palladiumklorid för att bota tuberkulos, men ersattes med mer effektiva behandlingsmetoder pga flertalet negativa biverkningar.

Världens efterfrågan på Palladium har stadigt ökat från 100 ton år 1990 till 300 ton år 2000, vilket periodvis har drivit upp priset när efterfrågan inte kunnat mötas av olika orsaker. Detta inträffade i januari 2001 när Rysslands export fördröjdes pga politiska beslut, och drev upp priset till 1000 USD per Troy Ounce, men föll senare tillbaka när problemen löstes.

Palladiumpläterat bältesspänne

Egenskaper

Ädelmetallen Palladium har olika intressanta egenskaper som skiljer den från guld, silver och platina. Den reagerar inte med syre under normala temperaturer, och oxiderar därför inte i luft till skillnad från silver. Palladium har även den underliga egenskapen att det kan absorbera upp till 900 gånger sin egen volym med väte, vilket då får metallen att expandera något. Detta används i lösningar där man lagrar väte för exempelvis energiutvinning av vätgas.

Metallen har den lägsta smältpunkten och densiteten bland ädelmetallerna och är mjuk och lättarbetad när den värms upp. Kyld är den dock mycket hård och motståndskraftig.


Användningsområden

Palladium är en mycket mångsidig ädelmetall som används inom ett flertal olika områden. Det absolut största och vanligaste användningsområdet är dock som kemisk katalysator. Det används därför både till avgasreningssystem (katalysatorer) till bilar och andra områden där man vill framkalla en liknande kemisk reaktion. Detta är en egenskap metallen delar med platina.

Man använder även palladium inom elektronik och till lödning, till vätgasframställning och lagring, smycken, och framkallning av vissa sorters fotografier.

Palladium Maple

Palladium som investering

Efter pristoppen på palladium år 2001 har intresset för metallen som investering ökat. Ryssland säljer regelbundet ut sitt lager av palladium som byggts upp under Sovjettiden, men hur stort lager de har och hur länge detta kommer räcka är en välbevarad hemlighet för omvärlden.

Samtidigt har behovet av palladium för smyckestillverkning i Kina ökat rejält de senaste åren, tack vare att det används i vitguldslegeringar som kan användas i smycken för nickelallergiker. Även bilindustrin har en ständig efterfrågan tack vare användningen i avgaskatalysatorer. På grund av dessa användsområden är palladium mer konjunkturkänslig än t ex guld. Det tillverkas och säljs mer dyra smycken och bilar under högkonjunktur än under långkonjunktur, vilket ökar efterfrågan och därmed priset. Skall man göra en så bra affär som möjligt bör man alltså köpa palladium i slutet på en högkonjuktur när priserna fallit till önskvärd nivå.

Precis som övriga ädelmetaller finns palladium i form av både mynt och tackor. Dock kan det vara svårare att köpa och sälja dessa pga mindre utbud av investeringsalternativ och mindre popularitet jämfört med guld och silver. Förutom det kanadensiska myntet Maple Leaf finns palladium även i form av mynt som Chinese Panda.


Palladiumpriset vs guldpriset

Ovan syns en liten jämförelse mellan guldpriset och palladiumpriset från början av 2010 fram till idag, den 14:e maj 2010. Som synes har palladium ökat med strax över 40%, mer än dubbelt så mycket som guldet. Dock har guldet ökat rejält de senaste tio åren medan palladium fortfarande inte nått upp till tidigare års pristoppar.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>