DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Peace Dollar

Efter första världskrigets slut bestämde sig den amerikanska staten för att fira detta genom att ge ut ett nytt silvermynt. Myntet Morgan Dollar pensionerades därmed och ersattes av det nya silvermyntet, Peace Dollar.


Peace Dollar

Peace Dollar (1921-1928, 1934-1935, 1964)

Precis som Morgan Dollar är Peace Dollar ett stort mynt på 38,1 mm med högt innehåll av silver. Myntet väger 27,73 gram och består till 90% av silver, resten koppar. Detta gör att de passar utmärkt som samlarmynt, och även som investering. Pga det höga innehållet av silver har myntet alltid ett värde, och är därför lätt att både köpa och sälja.


Historia

Den amerikanska staten hade inte präglat några nya mynt på flera år förrän 1921, pga att stora mängder Morgan Dollar fortfarande låg orörda i bankvalv utspridda över landet. Efterfrågan på silver var väldigt låg vid denna tidpunkt.

Genomförandet av Pittman Act under 1918 gjorde dock att mängder med silver dollar smältes ned, varav en del av detta såldes till Storbritannien och en del användes för prägling av nya mynt. 1921 präglades därför en stor mängd Morgan Dollar, men man ville nu ha en ny design på mynten för att uppmärksamma slutet på första världskriget.

En öppen designtävling genomfördes där den italienska invandraren och skulptören Anthony de Francisci vann med sin avbildning av Lady Liberty. I slutet av 1921 påbörjades därmed produktionen av Peace Dollar och släpptes ut för cirkulation det nästkommande året.

1928 upphörde produktionen då man hade nått den mängd mynt som krävdes av Pittman Act, då tillräcklig mängd silvermynt fanns i form av både Morgan & Peace Dollar. 1934-1935 producerades mynten igen pga den amerikanska regeringen behövde silver för att backa upp silvercertifikat.

1964 kom myntet nästan tillbaka för produktion efter krav från den blommande kasinoindustrin i Nevada, men på grund av silverbrist på marknaden bestämdes istället att allt inga nyproducerade mynt skulle längre innehålla silver. Folk började helt enkelt att hamstra eftersom silvervärdet översteg det nominella värdet på mynten.

Coinage Act infördes 1965 vilket förhindrade att nyproducerade mynt fick innehålla silver överhuvudtaget. Enda undantaget från detta var Kennedy Half-Dollar som endast innehöll 40% silver (motsvarande 4,6 gram). Silverinnehållet i detta mynt ersattes dock senare av andra metaller, vilket gör Peace Dollar till det sista riktiga silvermyntet för handel i Nordamerikas monetära historia.


Peace Dollar som samlarobjekt

Som oftast när det gäller samlarobjekt värderas Peace Dollar olika beroende på en rad faktorer. Dels finns extrem ovanliga proof-exemplar som aldrig varit menade för cirkulation, och dels finns det variationer bland de vanliga utgåvorna.

Framförallt Peace Dollar från 1921, 1928 och 1934-S (S står för San Fransisco) i mycket bra skick är eftertraktade och värdefulla, pga att en låg mängd mynt präglades under dessa år. Det finns även olika variationer i präglingen som är eftertraktade av samlare.


Sammanfattning

Undertecknad har letat runt lite på Tradera bland gamla silvermynt, och Morgan Dollar är lättare att hitta pga större utgåvor. Normalpriset för en Peace Dollar är dock inte speciellt mycket högre, även om de är svårare att hitta i Sverige. Myntet har en vacker design som i mitt tycke är finare än på Morgan Dollar, väl värt att ha i sin myntsamling.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>