DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Läs mer om hur du köper silver billigt från Tyskland!

Platina

Platina är en av fyra ädelmetaller som används som investering. Denna metall är dock inte lika välkänd som guld eller silver, men har ändå intressanta egenskaper och en sällsynthet som gör den mycket värdefull.


Naturliga nuggets av platina

Historia

Platina förekommer naturligt i sanden i vissa floder i Sydamerika, och användes av befolkningen redan innan européer landsteg första gången. I Ecuador har man hittat föremål tillverkade av en legering bestående av vitguld och platina.
Första gången metallen omnämndes av européer var dock 1557 av italienaren Julius Caesar Scaligus som skrev om en ädel metall hittad i sydamerika “som ingen eld eller spansk list lyckats smälta”.

Detta var något som väckte intresse hos kemister i Europas länder. Det blev svensken Henrik Scheffer som år 1751 erkände platina som det kända sjunde elementet som hade existerat fram tills dess. Han var även den förste människa som lyckades smälta platina, som har en smältpunkt vid 1768.3 °C.

År 1786 ordnade Spaniens kung Charles III ett laboratorium åt Pierre-François Chabaneau för att stödja honom i hans forskning med platina. Till slut hade han lyckats rena metallen och insåg dess potential pga dess böjlighet och motståndskraft mot slitage, vilket skulle bli utmärkt för att producera t ex smycken och tackor för investering. Detta blev starten på den s.k. “platinaåldern” i Spanien.

När kännedomen om platina spreds i Europa samt möjligheterna att bearbeta metallen ökade, steg även efterfrågan. Under 1700-1800-talet började man producera slitstarka laboratorieinstrument i platina. Deglar till fönsterglas blev ett annat stort användningsområde, något som än idag förbrukar tusentals troy ounce av platina.

Man började även använda platina till vapendelar samt tidiga batterier. Metallens extrema sällsynthet bromsade dock dess utbredning inom olika användningsområden, särskilt när Colombia år 1820 upphörde med sin platinaexport pga frigörelsen från Spanien. Lyckligtvis för den växande industrin dök en ny leveratör upp: Ryssland.

År 1822 upptäcktes stora mängder platina i guldfälten vid Uralbergen. Eftersom efterfrågan i Ryssland och även i övriga världen fortfarande var relativt låg, beslöts att platina skulle göras till en monetär metall. Under de kommande åren präglade den ryska regeringen därför nästan 500 000 troy ounce platinarubel. Det var denna handling som visade världen att platina inte enbart var en industrimetall, utan även en värdemätare liksom guld.


Del till katalysator

Egenskaper och användningsområden för platina

Platina (Pt) är ett grundämne och kategoriseras som ädelmetall. Metallen påminner till utseendet om silver, men är lite ljusare i nyansen. Namnet är av spanskt ursprung och betyder “litet silver”.

Metallen är i ren form mjuk och böjlig likt guld, men står emot slitage mycket väl och lämpar sig därför för användning i smycken. Dess elektriska ledningsförmåga är dock sämre än exempelvis koppar, men används ändå till kontaktöverdrag i miljöer där oxidering inte får förekomma. Exempelvis silver oxiderar i kontakt med luft, vilket platina inte gör.

Användningsområdena inom industrin har exploderat under senaste århundradet. Dessa inkluderar neurokirurgisk- och dental utrustning, läkemedel för behandling av cancer, utrustning till dator- och fordonsindustrin samt katalysatorer. Nästan en tredjedel av allt nybrutet platina används för katalysatortillverkning, vilket har fått metallen att kallas “miljömetall” tack vare dess miljöfrämjande egenskaper. Bilindustrin har således stor inverkan på platinapriset.


Platinum Koala 1994Platina som investering

Under 1970-talet ökade priset på platina radikalt, vilket ledde till att Japans ledande handlare av ädelmetaller, Tanaka Kikinzouku Kogyo KK, introducerade små platinatackor för investerare. Dessa var på fem och tio gram, och tillräckligt lågt prissatta för att locka folk att köpa.

Under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet spreds intresset för platina som investering även i Europa och USA, tack vare ännu högre priser. Johnson Matthey och Engelhard började producera platinatackor på 1 och 10 Oz, och senare följde även Degussa. Utbudet av platina för investerande utökades och finns idag både som mynt och tackor av olika storlekar.

Förekomsten av platina är extremt låg på jorden, och metallen är därför den dyraste av alla kommersiellt handlade ädelmetaller. Tack vare en industriell användning hålls priserna uppe, men är mycket mer volatilt jämfört med exempelvis guld beroende på efterfrågan. Priset tenderar att rusa inför en högkonjunktur, och sjunka drastiskt i ekonomiskt osäkra tider. Platina kan därför lämpa sig för spekulerande om man köper och säljer vid rätt tillfällen, men skall inte anses som en lika trygg investering som guld pga volaliteten.

Platina kan dock vara ett trevligt tillskott i ädelmetallsamlingen, och fungera som hedge mot guldet, eller som alternativ till aktier om man så vill.


För den som vill investera i platina finns både tackor och mynt att välja på. Mynten finns i olika storlekar och följande serier finns tillgängliga:

Förutom ovanstående finns det även serier från vissa år med kinesiska Platinum Panda, samt ryska Ballets som ej tillverkas längre. Vill du investera i platina så glöm ej att du får 2% rabatt hos Liberty Silver om du anger koden “guldsilver” vid beställning.


Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

1 comment to Platina

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>