DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Läs mer om hur du köper silver billigt från Tyskland!

Platina och Palladium 2000-2010

Att guld och silver har gått väldigt bra de senaste åren känner de flesta till, men hur har ädelmetallerna platina och palladium stått sig som investering?

Platina och palladium skiljer sig en del från guld och silver, främst genom deras egenskaper och användningsområden. Guld är främst en ädelmetall som används för bevarande av värde, medan silver har stor industriell efterfrågan. Även platina och palladium används främst inom industrin men även till smycken. Det förstnämnda är dock det som styr priset till största delen, särskilt efterfrågan från bilindustrin då metallerna används till bl a katalysatorer för avgasrening.

Låt oss ta en titt på prisutvecklingen för platina och palladium de senaste tio åren (klicka för att förstora):

Platina & palladium 2000-2010

Som synes har platina gått ganska starkt med ett dubblat pris de senaste tio åren, med en kraftig ökning i början av 2008, följt av en rejäl krasch. Detta var samtidigt som bolånekrisen slog till med full kraft vilket även drabbade bilindustrin, med minskad efterfrågan på platina som följd.

Palladium å sin sida imponerar inte med sina +5,41%. Som synes gick metallen starkt under 2001, men har sedan dess legat relativt stilla under resten av decenniet. Vad som kan komma att ändra på detta framöver (förutom inflation) är att palladium används i allt större utsträckning där platina normalt används. Om och när detta kommer påverka efterfrågan kan dock varken jag eller någon annan svara på.

Hur har prisutvecklingen på platina och palladium de senaste tio åren då stått sig jämför med guld och silver?

 

Ädelmetallpriser 2000-2010

Guldet har gått starkast, tätt följt av silver som börjat knappa in på senare tid. Platina ligger inte långt efter medan palladium fortfarande ligger långt efter. Intressant att notera är att dippen under 2008 som fick platinapriset (och även silverpriset) att rasa knappt påverkade guldet alls. Den industriella efterfrågan sjönk alltså, men guldet spelar efter andra regler och fortsatte i stället uppåt.

Hur priset på platina och palladium kommer att utveckla sig kan som sagt inte jag svara på. Om utbudet minskar (dessa metaller är otroligt sällsynta i jordskorpan) och/eller efterfrågan ökar kan detta ge en rejäl skjuts uppåt. Personligen tror jag att en stark världsekonomi och högkonjunktur är vad som kan öka priset på platina och palladium, medan guld och silver har högre efterfrågan från investerare. En högkonjunktur känns dock långt borta, så personligen skulle jag inte satsa på ensidigt industriella ädelmetaller i nuläget. Eller är det kanske nu man skall satsa på dem för spekulativt investerande?

Besök gärna min sajt om platina och palladium om ni vill läsa mer om metallerna.


Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

2 comments to Platina och Palladium 2000-2010

 • Jimmy

  Appropå palladium så har det väl gått en del rykten om att Ryssland haft ett strategiskt lager som de håller på att sälja av. De ska ha slutat redovisa vilken mängd de håller för strategiska syften. Kanske kan det vara en delförklaring till palladiumets relativa svaghet?

  • Visst är det så, det har jag också hört. Jag skulle tro att om/när det väl kommer fram att de inte har mer att sälja ut så kommer priset dra iväg uppåt. Tror detta även gäller platina. Vågar man chansa och spekulera kan ju palladium därför bli en bra investering om detta inträffar.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>