DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Prispremier

När man investerar i mynt, oavsett om de är av guld eller silver, så finns det både vanliga bullion och exklusiva utgåvor att välja mellan. Även numismatiska mynt finns för de seriösa myntsamlarna, som ofta vill åt det historiska värdet snarare än metallvärdet. Vad som skiljer dessa olika sorters mynt åt prismässigt är premien.


Prispremie på ädelmetaller

Premien i metallsammanhang är den del av priset som överstiger det faktiska metallvärdet. Att ett ounce silver kostar t ex 150 kr på London Metal Exchange innebär inte att ett silvermynt kostar 150 kr, men detta är det rena metallvärdet på myntet.

Utöver detta räknas kostnader för framställning in. Att bryta och rena ädelmetaller, och prägla mynt eller tackor är en kostsam process, så köpare får alltid räkna med en högre prispremie än vad som sätts på handelsplatserna genom det så kallade spotpriset.

Kostnaderna för framställning av produkter av ädelmetaller är mer eller mindre konstanta, vilket gör att premien är högre på t ex guldtackor á 1 gram. Kostnaden är alltså densamma oavsett om det gäller ett gram eller ett kilo guld, vilket gör att priset per gram blir lägre ju större enhet man köper.

Premien per gram är även ofta något lägre för gjutna tackor än präglade pga mindre kostsam framställning.


Tillgång och efterfrågan

Den andra delen av premien inkluderar en så enkel sak som tillgång och efterfrågan. Detta återspeglar även marknadens förtroende för spotpriset och de terminer som handlas på råvarubörserna. Om säljarna får svårt att leverera de fysiska metallerna i tid stiger snabbt marknadspremien. Samma sak gäller om tillverkarna som står för myntpräglingen får brist på sk blanks, eller om deras kapacitet inte klarar av att möta efterfrågan.

I november 2009 fick Unites States Mint problem med att leverera Silver Eagles, vilket gav en leveranstid på ett par veckor. Detta pressade upp marknadspremien på mynten upp mot 30-35 dollar på handelsplatser som Ebay, samtidigt som priset på “papperssilver” rasade.


Premier på bullion och samlarmynt

Bullion är den sorts mynt som har den lägsta premien och samlarmynt (inkl. numismatiska mynt) har den högsta. Begränsade utgåvor av guld- och silvermynt har en premie som kan ligga betydligt över den vanliga bullionutgåvan. Vad finns det då för nackdelar med att köpa mynt med hög premie?

Premien existerar främst pga låga präglingstal och att samlare efterfrågar mynten. Under förutsättning att världen rullar på som vanligt kommer premien att bestå eller öka, i bästa fall ordentligt mycket. Då kan samlarmynt vara en bra investering, bara man hittar rätt köpare den dagen man vill sälja.

Om något allvarligt inträffar, t ex en sk. default på metallbörserna så kommer priset på den underliggande metallen att rusa. Risken är då stor att samlare kommer lägga ut sina exklusiva mynt till försäljning vilket då får premien att rasa, kanske ända ned till att myntet inte är värt mer än ädelmetallen den är tillverkad av.


Sammanfattning

Vill man investera i guld- och silvermynt för ädelmetallens skull skall man alltså satsa på bullion med låg premie. Vill man hellre åt myntens värde för deras sällsynthet kan man däremot satsa på mynt i form av proof eller liknande begränsade utgåvor.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>