DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Prisutveckling ädelmetaller under 2010

Det har varit lite skralt med inlägg här sedan jultiderna gjorde sitt intåg, och idag väntar nyårsfirande för svenska folket. Trots att det är handelsdag idag för ädelmetallerna tänkte jag göra en sammanställning för hur priserna utvecklats för ädelmetallerna under år 2010, med endast 31:e borträknat.

Hur bra har guld och silver egentligen stått sig som investering jämfört med exempelvis ett sparkonto eller börsen? Är guldet i en bubbla? Läs mer nedan och bilda dig din egen uppfattning!

Ädelmetallprisernas utveckling 2010

Guld

När man skummar igenom artiklar i ekonomiblaskor och läser kommentarer så finns det alltid dem som hävdar att t ex bostadspriser endast kan gå upp, upp upp – ett påstående som isåfall endast verkar gälla i Sverige, samt att guldpriset är en bubbla och kommer rasa ordentligt. Det förstnämnda påståendets dumhet får tala för sig självt, det andra anser undertecknad är felaktigt. Nog för att guldpriset ökat 28,12% i SEK under 2010, men detta är inte så mycket mer än börsens 23%. Är börsen också isåfall i en bubbla? Personligen anser jag att tillgångar skall mätas i relation till guldet, så stiger guldpriset betyder det att andra tillgångars värde minskat gentemot guldet, beroende bl a på inflation. Alla gör sin tolkning.


Silver

Det som verkligen överraskat under 2010 är silvrets prisutveckling. Silver har tidigare följt guldpriset ganska tätt, men frikopplade sig runt månadsskiftet till september och har sedan stigit nästan konstant för resten av året. Många spekulerar om silverpriset kommer fortsätta att stiga eller fall tillbaka. Personligen tror jag förutsättningarna finns för ännu högre silverpris på lång sikt, även om ett fall mycket väl kan inträffa på kort sikt. Dock verkar silver ha blivit “fattigmansguld”, och är lättare att köpa för dem med mindre kapital.

Personligen föredrar jag silver framför guld av denna anledning, vilket hittills har blivit en mycket bra affär. Silverpriset i SEK har stigit hela 71,45% under 2010. Premien på silver på Tradera har även stigit till runt 25%, vilket innebär att “begagnat” silver handlas till samma priser som nyproducerat silver inkl. moms. Notera att du därför kan spara en liten slant på att handla silver genom Liberty Silver genom att använda min rabattkod “guldsilver” när du beställer, eftersom du då får 2% på ordervärdet. Dessutom slipper du risken med att handla från privatpersoner.


Platina och palladium

Dessa två metaller är inte lika vanliga som investering som guld och silver, och det skall erkännas att jag inte är lika bekant med varken dem som råvara eller dess prisutveckling. De är ganska lika och har ungefär samma användningsområden, men platina är den dyrare av de två. Palladium används mer och mer inom samma områden som platina, vilket verkar ha återspeglat sig i priset. Platina ökade med 13,15% under 2010 och palladium med hela 83,97%, vilket är en kraftigare ökning än t om silverpriset.


Sammanfattningsvis är min uppfattning att i dessa tider med räddningspaket till höger och vänster inom USA och EU, så känns ädelmetaller som ett tryggt alternativ att bevara värdet på sina surt förvärvade slantar. Även sett till Sverige som råkar ha en otroligt hög privat belåning kan metallerna komma att bli ett bra köp. Vi får se vad som händer under 2011 och ifall några nya ekonomiska kriser uppstår…

Från GuldSilver.info önskas ett gott nytt år till alla läsare och tillfälliga besökare!

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>