DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Läs mer om hur du köper silver billigt från Tyskland!

Råvarucertifikat

Om man inte vill köpa fysiskt silver eller guld utan endast vill spekulera i ädelmetallernas prisrörelser, så skall man satsa på så kallade certifikat. Dessa kan självklart användas som komplement till både aktier, sparkonto och fysiska ädelmetaller.

Hur ett certifikat fungerar

Ett certifikat följer kursrörelserna för ett underliggande objekt; aktier, index, valutor, råvaror eller liknande. I detta fallet fokuserar jag på guld- och silverpriset, vilket du kan spekulera i beroende om du tror på stigande eller fallande priser. Ädelmetallerna faller in under kategorin “råvaror”.


Open End-certifikat

Det finns flera olika sorters råvarucertifikat där den vanligaste är ett s.k “Open End”. Detta innebär att certifikatet inte har en fast slutdag, och du kan alltså spekulera i den underliggande råvaran så länge du vill. Certifikatet följer råvarans prisutveckling 1:1, dvs sjunker exempelvis guldpriset 1% så sjunker certifikatet lika mycket.

Certifikat med hävstång

Hävstång innebär att kursrörelserna i den underliggande tillgången orsakar större svängningar på certifikatet, till skillnad från Open End som följer tillgången 1:1. Dessa hävstångseffekter finns både för dem som tror på en stigande marknad (Bull) eller på en fallande marknad (Bear).

Hävstångseffekten ökar möjligheten till högre avkastning men även risken. Har du exempelvis köpt certifikatet “BULL SILVER X4 C” så innebär det att om silverpriset stiger 1% så ökar värdet på certifikatet med fyra gånger så mycket, dvs med 4%. Dock så gäller även det omvända, att om silverpriset sjunker 1% så minskar certfikatet med 4% i värde.

Bullcertifikat

Ett cerfikat som har “Bull” angivet i namnet har en hävstångseffekt som är lönsam vid en stigande marknad. Effekten varierar mellan olika certifikat, från x2 till x4.

“Bull” betyder tjur på engelska och symboliserar sättet en tjur attackerar på genom att stångas uppåt med hornen. Ett Bull-certifikat kan vara mycket lönsam då man anar att exempelvis guld eller silver är i en uppåtgående trend. Silverpriset steg ca 70% under 2010, vilket innebär att om man under hela året investerat pengar i “BULL SILVER X4 C” skulle du fått uppleva en värdeökning på hela 280%, och kunnat skratta hela vägen till banken. Att förutspå sådana uppgångar är dock en annan femma…


Bearcertifikat

Råvarucertfikat med “Bear” är raka motsatsen till “Bull”, dvs du får hävstångseffekt i en fallande marknad. Sjunker guldpriset med 1% stiger alltså certifikat med dubbel effekt, och tvärtom vid ett stigande guldpris.

“Bear” betyder björn på engelska och symboliserar hur en björn attackerar nedåt, ståendes på bakbenen.

Råvarucertifikat med “Bear” gör att du kan tjäna pengar i en fallande marknad, men du riskerar att förlora pengar om den underliggande råvaran i stället ökar i pris.


Hur man handlar råvarucertifikat

Du kan handla råvarucertifikat via din bank eller aktiemäklare. Numera kan man även handla dem i både värdepappersdepå och i kapitalförsäkring, bägge med sina för- och nackdelar. Den senare gör att du slipper deklarera och betala skatt på dina vinster, men du mister möjligheten att kvitta förluster mot vinster.

För att enkelt kunna handla med certifikat, aktier, fonder mm rekommenderar vi Avanza Bank som är mycket enklare och billigare än de vanliga storbankerna. Vill du satsa på renodlad trading med chans till större vinster rekommenderar vi Plus500 där du kan öppna ett gratis demokonto. Du kan då sköta all handel direkt på nätet. Vill du spekulera i guld och silver utan hävstång skall du hålla utkik efter råvarucertifikat som EJ innehåller Bull, Bear eller en multiplikator (x2 etc) i namnet, då köper du ett s.k. Open End-certifikat som är tryggare men lite tråkigare.


Värt att komma ihåg

Notera att råvarucertifikat inte innebär att du äger den fysiska underliggande tillgången, och skall ej ses som en ersättning för detta. Köper du t ex guld för värdebevarande syften eller som försäkring mot sämre tider så får du ej detta skydd genom värdepapper. Mitt råd är alltså att du köper fysiska ädelmetaller som du behåller under lång tid, men att du kan spekulera i t ex guldpriset för att tjäna på prisrörelser.


Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

2 comments to Råvarucertifikat

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>