DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Läs mer om hur du köper silver billigt från Tyskland!

Silver

Silver är en välkänd metall med den kemiska beteckningen Ag (latin: argentum). Den har använts sedan urminnes tider både som betalningsmedel och till smycken, då den är ett bevis på värde och rikedom, precis som guld. Idag används en stor del silver inom industrin, vilket gör att dess pris kan ha större potential än guldpriset.Silver renat genom elektrolys

Silver renat genom elektrolysSilvrets historia

Silver har använts i tusentals år för dekoration och som betalningsmedel. Fram till 1960-talet användes det som bas i mynt i olika valutor, t ex vår svenska krona eller till amerikanska half dollars. Metallen har tack vare sitt värde ansetts underlägset endast av guldet, även om både platina och palladium är mer värdefullt men som ej har en historia som naturligt betalningsmedel.

Metallen har varit känt för människan ända sedan antiken, och man har kunnat hitta spår av silverframställning redan 4000 år före Kristus. Romarriket förlitade sig även till stor del på silver för sin valuta och hade en utbredd gruvindustri som inte såg sin like förrän upptäckten av Nord- och Sydamerika. Den romerska silverproduktionen beräknas till 200 ton per år, med 10 000 ton silver som cirkulerade i valutaform runt andra århundradet efter Kristus. Detta är fem till tio gånger mer än den totala mängden silver som användes i det medeltida Europa och Kalifatet tillsammans runt år 800 efter Kristus.

Silvrets antibakteriella egenskaper var kända redan under antika Grekland och i Romarriket. Kunskapen glömdes dock bort men återupptäckes igen under medeltiden och användes då bl a för att öka hållbarheten på livsmedel, samt för att behandla sår och brännskador. Senare användes silver för att öka hållbarheten på vatten och föda under långa seglatser över jordens hav. Man placerade helt enkelt silvermynt i tunnor med vatten eller vin för att hålla vätskorna fräscha och drickbara. Samma metod användes av pionärer i Nordamerika när de reste över kontinenten från kust till kust. Under 1920-talet godkändes silver som antibakteriellt ämne i USA, och idag är metallen även godkänd som innehåll i livsmedel.


Romersk silvertallrik

Romersk silvertallrik


Egenskaper och användningsområden för silver

Silver är unikt på flera områden, vilket gör den till en metall med ett flertal användningsområden. Metallen har både den högsta elektriska ledningsförmågan av alla element och den högsta termiska (värme) ledningsförmågan av alla metaller. Det leder elektricitet bättre än t om koppar, men då silver är betydligt dyrare används det oftast där höga krav på låg resistans krävs, exempelvis till kontakter eller lödningar av hög kvalité. Blyfritt lödtenn (som idag är standard i all elektronik) innehåller en liten mängd silver.

Den förekommer naturligt i naturen både i ren form och som en legering med guld och i mineraler, vilket dock är vanligast. En stor del av allt framställt silver är biprodukter vid rening av guld, koppar, bly och zink. Svenska Boliden är ett av många gruvföretag som tillverkar guldtackor som biprodukt vid sidan av dess huvudsakliga verksamheter.

Silver är mycket böjligt och formbart, och något hårdare än guld. Det har en ljus vitmetallisk glans som kan ge väldigt bra spegling. Faktum är att rent silver är en av de metaller med högst optisk reflektivitet, vilket gör det utmärkt för användning i speglar. Formbarheten gör silver populärt för smide både bland proffs och som bland hobbyutövare.

Då framställning av metallen historiskt har varit komplicerat i kombination med en relativ sällsynthet, har gjort att silver betraktats som ädel. Därför har den använts för smycken, prydnadsföremål, fina bestick (varav namnet matsilver) och även mynt till valutor. Idag används det dock primärt för industriella syften, bl a till elektronik, speglar och som katalysator för kemiska produkter. Förr hade silver även en stor roll i framkallning av kamerafilm och fotografier, ett område som minskat drastiskt pga övergången till digitala kameror. Detta påverkade även silverpriset.

Silver är även bakteriedödande vilket gett metallen en användningsområde inom tillverkning av desinfektionsprodukter i sjukvården, vilket du kan läsa mer om här. Det motverkar även tillväxt av mögel och håller dålig lukt borta, vilket gjort att man börjat använda sig av silverjoner integrerade i material för bl a klädproduktion. Även på andra områden används denna teknik, undertecknad har t ex en laptop där tangentbordet är behandlat med silverjoner för att neutralisera bakterier orsakade av smuts och fett från huden.

Till skillnad från guld och andra ädelmetaller så oxiderar silver i kontakt med ozon eller svavelväte, som förekommer naturligt i luft. Silver får över tid en grå beläggning som kallas patina, vilket brukar vara uppskattat på äldre silvermynt i samlarkretsar. Detta anses ge mynten en åldrad karaktär, och bör därför ej putsas bort.

Man har diskuterat i riskerna med att använda silver för ovanstående användning, då silver inte har någon naturlig roll i våra kroppar. Silver kan alltså ej brytas ner biologiskt och lämnar ej heller kroppen på naturlig väg, vilket gör att man kan drabbas av ett tillstånd som kallas argyria. Det innebär en blågrå pigmentering av ögon, hud och slemhinnor, vilken dock ej är skadlig och tillståndet är sällsynt.

 

Silver som investSunshine Mint silvertacka 1 ozering

Silver är populärt som investering, dels för att det är ädelmetall med ett industriell värde, dels för att det har ett lägre pris än guld som annars främst anses vara en monetär metall. Man spekulerar även i hur mycket silver som existerar i cirkulation på jorden, och siffror har visat på att för första gången i historien så existerar mer guld än silver i bruten form. Att det blivit på detta vis beror på att guld ej konsumeras i några större mängder utan lagras som en investering eller går till smyckestillverkning. Silver å sin sida, har fler industriella användningsområden vilket gör att en stor del av världens samlade produktion går till tillverkning.


Framtiden för silverpriset

Centralbanker världen runt hade förr silver i sina valv som del av valutareserven, men detta har stegvis sålts ut genom åren. Den amerikanska regeringen har exempelvis inget silver kvar överhuvudtaget. Detta kan sammanfattningsvis leda till ökat silverpris under åren som kommer. Så länge industrin kräver silver (vilket ökar mer och mer allt eftersom nya användningsområden upptäcks) kommer priset hållas uppe, och mycket små mängder skrotsilver återvinns. Det är som alltid svårt att sia om framtiden, men silver kan komma att bli en bättre investering än guld. Aktörer på den amerikanska silvermarknaden talar om $100 per uns eller mer i framtiden när marknaden väl har insett hur stor silverbristen egentligen är. Om de får rätt eller ej återstår att se.

För den som vill investera i fysiskt silver finns det gott om både mynt och tackor att köpa. Dels finns det investeringsmynt i rent silver, silvertackor men även numismatiska mynt som förr använts som betalningsmedel. Förutom en investering som kan bli lönsam i framtiden är framförallt silvermynt vackra samlarobjekt.

Besök gärna även Silvermynt och Silvertackor (öppnas i nytt fönster).


Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

4 comments to Silver

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>