DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Läs mer om hur du köper silver billigt från Tyskland!

Silver Eagle

Ett av de allra vanligaste silvermynten på investerarområdet är Silver Eagle, även kallat American Silver Eagle. Det är ett stort och vackert frostat mynt, och är det officiella investeringsmyntet från Nordamerika.

Silver Eagle 2009

Silver Eagle (1986-)

Den 24e november 1986 gavs första upplagan av Silver Eagle ut av United States Mint, innehåller en troy ounce (31,1 gram) rent silver och har ett nominellt värde av en dollar. Dess faktiska silvervärdet är dock mycket högre än så, som oftast när det gäller investeringsmynt. Myntet kan alltså användas för betalning i Nordamerika, något jag dock tror är ovanligt med tanke på silvervärdet. Innehållet garanteras av den amerikanska regeringen.

Förutom den vanliga bullionutgåvan (se ovan) finns Silver Eagle även i begränsad mängd i proof och även i vissa speciella samlarutgåvor. Dessa ges dock endast ut om marknadens efterfrågan av bullion är tillfredsställt, vilket regleras i lag i USA. Idag tillverkas casino och poker chips med en Silver Eagle-logo för att skapa ett lyxigt intryck.


Historia om Silver Eagle

På grund av att den amerikanska regeringen hade misslyckats med att sälja av överblivet silver som fortfarande låg i bankvalv, behövdes en lösning. Varje gång man hade försökt sälja ut stora mängder silver skedde drastiska prisfall på spotmarknaden till silverproducenternas ilska. USA producerade helt enkelt mer silver än vad den inhemska marknaden hade praktisk användning för.

År 1985 bestämdes således att silvret skulle användas för tillverkning av ett nytt silvermynt, i stället för att sälja ut silvret för att exempelvis betala av på statsskulden. En utförsäljning skulle som sagt påverkat silverpriset negativt alltför mycket, och var därför uteslutet.

1986 gav man därför ut första utgåvan av Silver Eagle, i syfte att över tid göra sig av med silverreserven. 2002 började man se att reserven var på väg att ta slut, så genom ett nytt beslut fastslogs att nytt silver skulle köpas på den öppna marknaden och användas för fortsatt tillverkning.


Utseende

Myntet är hela 40,6 mm stort i diameter och har en tjocklek på 2,98 mm. Kanten är räfflad, och bägge sidor av myntet är frostade utan några spegeldetaljer.

Designen på framsidan kallas “Walking Liberty“, och är en avbildning av det populära myntet “Walking Liberty Half Dollar” som användes mellan 1916-1947. Denna design hör till de mest populära bland amerikanska mynt, och var anledningen till att den valdes för Silver Eagle.

Baksidan visar en sorts vapen, en örn med en sköld under tretton stycken stjärnor. Även “E Pluribus Unum” är tryckt på myntet, vilket är latin och betyder ungefär “ibland många, en”. Frasen är förekommande på andra amerikanska mynt, t ex Morgan Dollar.


Silver Eagle som investering

Myntet är mycket populärt i framförallt USA, speciellt de begränsade utgåvorna. Amerikanska statens hållning är att tillräckligt många mynt skall produceras för att möta marknadens efterfrågan. Trots detta uppstod brist på Silver Eagles under 2009, fastän det producerades fler mynt än under något av åren under myntets historia. Även 2010 ser ut att spräcka tidigare års rekord i antal präglade mynt.

Detta var helt enkelt en effekt av den amerikanska bolånekrisen som senare ledde till lågkonjunktur, och marknadens enorma behov av ädelmetaller som hedge (skydd) mot finansiell oro. Staten tvingades helt enkelt att ransonera ut mynten till handlare veckovis för att United States Mint skulle hinna producera tillräckligt många för att möta efterfrågan.

På den svenska andrahandsmarknaden är det lätt att få tag i Silver Eagles till hyfsade priser, samt hos Liberty Silver som regelbundet tar in dem och håller i lager. Rekommenderas varmt för bl a nybörjare som vill investera i silver och börja med ett etablerat och populärt mynt.

Vill ni hitta auktioner med Silver Eagle på Tradera kan ni klicka här (länken öppnas i nytt fönster).

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>