DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish
g-stats

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Silver som antibakteriellt ämne

Som många redan känner till har silver antibakteriella egenskaper som historiskt använts för att bl a hålla vatten fräscht. Ny teknologi ökar dock dessa användningsområden vilket kan komma att öka efterfrågan på silver i framtiden.

Att hålla vatten och mat fritt från bakterier har varit ett problem för människan i alla tider. I århundraden har dock kunskapen funnits att både silver och koppar är bakteriedödande, vilket gjort att man bl a tillverkat vattenkärl i koppar eller lagt silvermynt i botten på lerkärl där vatten förvarats. Koppar har dock den olustiga egenskapen att den kan orsaka förgiftning om kopparhalten i vatten överstiger vissa nivåer, medan silver är ofarligt för människan.

Ny teknologi med nanopartiklar ger nya möjligheter och användningsområden, vilket gör att den industriella efterfrågan på silver kan komma att öka i framtiden. Redan idag används silver till sjukvårdsprodukter: spray, gel, katetrar, stetoskop och andra användningsområden där bakteriedödande egenskaper är välkommet. Silver motverkar även olika former av svamp, t ex mögel.

Silver i sjukvårdsprodukter

Silver är dock inte längre begränsat till sjukvården. Man börjar använda det som i produkter i många andra offentliga sammanhang: golv, ventilationsutrymmen, toaletter och handfat, pennor med mera. Undertecknad har själv en laptop där tangentbordet innehåller nanopartiklar av silver för att undvika att datorn blir en bakteriehärd.

Även i sjukvårdskläder, förband mm kan silver användas.


Ytterligare användningsområden

Joniserade silverpartiklar har även börjat användas i rengöringsprodukter för användning i hemmet, något som kan tänkas komma att öka i framtiden tack vare att det ej är giftigt, till skillnad från de kemikaliebaserade rengöringsmedel vi använder idag.

Utöver detta kan silver med fördel användas till vattenrening och därmed undvika klor, som vi alla vet varken smakar eller luktar gott och som även kan vara giftigt i stark koncentration. En vattenrenare av denna typ med stor kapacitet skänktes nyligen av USA till Project Hope to Haiti för att hjälpa jordbävningsoffren med dricksvatten.

Matindustrin har även börjat använda sig av silver i olika packmaterial för exempelvis mjölkpaket, plast- och kartongförpackningar. Särskilt i Japan är detta populärt med en ökande användning.


Framtiden för silver

Silver har en dubbel roll på marknaden då det har en efterfrågan både från industrin och från investerare, och detta i större grad än guld som främst anses vara intressant ur investeringsperspektiv. Ökad efterfrågan från industrin samtidigt som efterfrågan på investeringsmarknaden är fortsatt hög (i slutet förra året klarade inte amerikanska regeringen att möta efterfrågan på Silver Eagles) borde verka för ett stigande silverpris på sikt. De senaste veckorna har dock både guld och silver fallit tillbaka något, även om fysiska ädelmetaller inte bör handlas kortsiktigt.

Kortfattat: Ökar inte utbudet av nyproducerat silver i samma takt som efterfrågan ökar bör silverpriset stiga på sikt, vilket kan göra senaste tidens fall till ett bra tillfälle att utöka sitt innehav. Ni ansvarar dock själva för era investeringar.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>