DanishEnglishFinnishFrenchGermanItalianNorwegianPortugueseRussianSpanish

Skydda ditt guld

ESafe.se

Affärsverksamhet
Kvalitetskatalog.se
1000länkar.com - gratis länkkatalog
Powered by MyPagerank.Net

Läs mer om hur du köper silver billigt från Tyskland!

Testa guld – Så går det till

Alla guldhandlare (åtminstone de seriösa) testar sitt guld innan de avslutar ett köp av skrotguld. Även privatpersoner kan ha nytta av att kunna testa guldsmycken eller liknande som man köpt utomlands eller i andra hand, då guldstämplarna inte alltid är att lita på och finhalten kan vara lägre än utlovat. Hur går man då till väga när man testar guld?

Probérsyror

Att testa guld genom probering

Den absolut vanligaste metoden att testa guld är med sk. probersyra. Syran är starkt frätande och finns i olika koncentrationer beroende på vilken finhalt av guld som skall testas. Kortfattat går det ut på att se vilken koncentration av syra som klarar av att lösa upp guldet, och vilken som inte klarar det. Till sin hjälp använder man sig som sagt av probersyra och en probersten, en platt sten som fungerar lite som en sorts fil.

Steg 1:

Ta ditt guldföremål och dra det snabbt fram och tillbaka några gånger på stenen. Föremålet bör skapa en tunn, tunn rand av guldstoft på stenen. Gör randen några cm lång.

Steg 2:

Applicera en droppe probersyra av den lägsta koncentrationen vilken är för att testa en låg guldhalt. Syran kan vara anpassad för 8K, 10K eller 14K beroende på vilken tillverkare och sort du köpt ditt proberkit från. Vi utgår ifrån att den första syratesten är 14K i detta fallet.

Titta noga på syran när du applicerat den på guldranden, förslagsvis i ena änden för att förenkla processen. Om guldet är 14K eller högre är guldranden opåverkad, är den lägre eller en annan metall löses den långsamt upp och försvinner. Detta kan ta några sekunder.

Steg 3:

Applicera en droppe probersyra från nästa flaska, 18K. Se till att denna inte flyter ihop med föregående test. Löses syran upp är den troligen 14K, eller mellan 14K-17K.

Steg: 4:

Upprepa föregående test med nästa syretest tills guldet löses upp. Löser 22K probersyra upp guldet men inte den för 18K, då är guldet troligen 18K, alternativt mellan 18-21K.

 

OBS: Använd skyddshandskar och gärna skyddsglasögon när du testar guld då syran är starkt frätande! Tänk även på att rengöra proberstenen inför nya tester så du inte får falska resultat.

 

Andra sätt att testa guld

 • Ett enkelt knep är att hålla en magnet mot ditt förmodade guldföremål. Inga ädelmetaller är magnetiska, så reagerar föremålet på magneten är det inte guld inuti!
 • Man kan även testa guld med elektricitet genom att mäta motståndet i föremålet. Guld har en sällsynt låg resistans och leder därför elektricitet mycket bra.
 • Guld är i naturlig form väldigt mjukt och formbart. Du kan därför prova att dra föremålet mot en hård yta av exempelvis glas. Om ditt föremål lyckas repa glaset är det antingen inte av guld eller en väldigt låg halt av guld!

 

De flesta människor har egentligen inget behov av egen guldtestning då utrustningen kostar en del. Har du smycken eller andra föremål du undrar över rekommenderas därför att du besöker en guldhandlare/juvelerare som har erfarenhet av att testa guld och kan göra det direkt i butiken.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>